11 slimme manieren om voedselverspilling tegen tegaan

11 slimme manieren om voedselverspilling tegen tegaan

Voedselverspilling? Dat doet iedereen wel eens, toch? Een half aangebroken pak melk dat per ongeluk achterin de koelkast verdwijnt, een bakje met een paar hapjes over van de maaltijd, of die ene avocado die net iets te snel bruin wordt. Het is zonde, maar helaas ook heel gewoon. Maar wist je dat we in Nederland gemiddeld 41 kilo eetbaar voedsel per persoon per jaar weggooien?

Dat is niet alleen zonde van ons geld, maar ook van al het water, de landbouwgrond en de energie die nodig zijn om dat voedsel te produceren. En laten we eerlijk zijn, het voelt ook gewoon niet goed om al dat lekkers zomaar in de prullenbak te gooien.

Ik heb me altijd al afgevraagd hoe ik mijn steentje bij kon dragen aan een duurzamere wereld. En toen kwam ik erachter dat voedselverspilling een veel groter probleem is dan ik dacht. Daarom ben ik me gaan verdiepen in manieren om minder eten weg te gooien. In dit artikel deel ik mijn 11 beste tips, van slim boodschappen doen tot creatieve recepten voor restjes.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat er minder voedsel in de prullenbak belandt en meer op onze borden. Laten we samen de strijd tegen voedselverspilling aangaan!

11 slimme manieren om voedselverspilling tegen tegaan

1. Plan je maaltijden en maak een gedetailleerd boodschappenlijstje

Voordat je de supermarkt in rent, neem even de tijd om je voorraadkast, koelkast en vriezer te checken. Wat heb je nog in huis? Maak op basis hiervan een gedetailleerd boodschappenlijstje. Zo voorkom je impulsaankopen en koop je alleen wat je echt nodig hebt. Door een goede planning voorkom je dat je onnodig veel voedsel aanschaft en later moet weggooien vanwege voedselverspilling.

plan je maaltijden boodschappenlijstje

2. Houd wekelijks je voorraad bij voor een goed overzicht

Maak het jezelf gemakkelijk door elke week even een rondje door je keuken te maken. Zo heb je altijd een goed overzicht van wat je in huis hebt en wat bijna op is. Zet producten die snel op moeten vooraan in de koelkast of op een prominente plek in je voorraadkast. Door je voorraad regelmatig te controleren, ben je beter in staat om te bepalen wat je nog kunt gebruiken en wat je moet vervangen. Dit helpt je om voedselverspilling te verminderen.

3. Wees creatief met restjes

Restjes zijn een schatkamer aan mogelijkheden. In plaats van ze weg te gooien, kun je ze verwerken in nieuwe gerechten. Van brood kun je bijvoorbeeld heerlijke croutons maken voor je soep, van groenten een smakelijke frittata en van rijst een lekkere nasi. Door creatief om te gaan met restjes, verminder je voedselverspilling en ontdek je misschien wel nieuwe favoriete gerechten.

Wees creatief met restjes

4. Portioneer je maaltijden

Kook niet te veel in één keer. Door kleinere porties te bereiden, voorkom je dat er voedsel overblijft. Gebruik kleinere borden en luister naar je lichaam als je aangeeft vol te zitten. Door je porties aan te passen aan je behoefte, voorkom je voedselverspilling en bevorder je een gezonde levensstijl.

5. Flexibele Menu’s

Plan je menu’s niet te strak. Zo kun je gemakkelijk inspelen op wat je nog in huis hebt. Heb je bijvoorbeeld onverwachts wat verse kruiden over? Voeg ze toe aan een omelet of roerbak gerecht. Flexibele menu’s geven je de vrijheid om creatief te zijn en te koken met wat je hebt, waardoor je voedselverspilling tegengaat.

6. Vries brood in

Snij een brood in plakken en vries het in. Zo heb je altijd vers brood in huis zonder dat het hard wordt. Haal ‘s morgens alleen het aantal plakken uit de vriezer dat je nodig hebt. Door brood in te vriezen, voorkom je dat het hard wordt en dat je het moet weggooien.

7. Koop regelmatig fruit

Leg een fruitschaal op een prominente plek in je keuken. Zo wordt je er dagelijks aan herinnerd om fruit te eten. Koop regelmatig kleine hoeveelheden zodat het fruit vers blijft. Door regelmatig kleine hoeveelheden fruit te kopen, voorkom je dat het bederft en dat je het moet weggooien

koop regelmatig fruit

8. Organiseer je koelkast

Zet nieuwe producten altijd achter de oude producten. Zo voorkom je dat producten te lang in de koelkast liggen en bederven. Een georganiseerde koelkast helpt je om een beter overzicht te houden van je voorraad en voorkomt dat producten over de datum gaan.

9. Vraag om een doggybag

Als je in een restaurant eet en er blijft eten over, vraag dan gerust om een doggybag. Op deze manier voorkom je dat er voedsel wordt weggegooid en kun je thuis nog een heerlijke maaltijd maken. Door een doggybag te vragen, draag je bij aan de vermindering van voedselverspilling in de horeca.

10. Meet en weeg zorgvuldig af

Kook alleen de hoeveelheid pasta, rijst of couscous die je nodig hebt. Door te meten en wegen voorkom je dat je te veel kookt. Door nauwkeurig af te meten, voorkom je dat je meer kookt dan je nodig hebt en dat er voedsel overblijft.

11. Gebruik apps zoals Too Good To Go

Download een app zoals Too Good To Go om eten te redden van restaurants en supermarkten. Zo steun je lokale bedrijven en voorkom je dat er goed voedsel wordt weggegooid. Door gebruik te maken van deze apps, draag je actief bij aan de vermindering van voedselverspilling.

Door deze tips in praktijk te brengen, kun jij een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld en tegelijkertijd geld besparen. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou voedsel weggooien?

Heb jij nog andere tips om voedselverspilling tegen te gaan? Deel ze hieronder in de comments!

Affiliate Disclaimer: Op deze pagina vind je affiliate links. Dit betekent dat als je via een van deze links een product koopt, ik daar een kleine commissie voor ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Alle producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van kwaliteit en functionaliteit.
Author Name

Veel Gestelde Vragen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top