Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.

Mijn moestuin update insect heroes

Last van bladluis of wolluis? Zo redde ik mijn moestuin zonder gif

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Last van bladluis of wolluis? Zo redde ik mijn moestuin zonder gif

Sinds kort heb ik mijn eigen mini moestuin. Tomatenplantjes, snackkomkommers, aardbeienplantjes, rucola, kropsla, munt en een frambozenstruikje groeien dapper in potten en bakken op mijn terras. Elke ochtend loop ik even naar buiten om te kijken of er iets gegroeid is. Maar vorige week zag ik iets wat ik liever niet had willen zien: BLADLUIS. Kleine plakkerige beestjes die zich geniepig onder de blaadjes verstoppen. Ik krijg al jeuk bij het woord laatstaan het zien ervan!

Mijn Prachtige bloesem en snackkomkommers waren als eerste de klos, en even later zag ik het ook op de jonge tomaten. Ik baalde enorm. Je doet zó je best, en dan krijg je dit!

Zoals iedereen tikte ik meteen wat zoektermen in:
bladluis bestrijden moestuin, bladluis verwijderen zonder gif… Je kent het wel.

Ik probeerde water met afwasmiddel, zelfs een stukje banaan onder de plant. Sommige trucjes werkten een beetje, maar de luis bleef terugkomen. En ik merkte: ik was alleen maar bezig met pleisters plakken, in plaats van écht de oorzaak aanpakken.

Toen kwam de wolluis…

Alsof dat nog niet genoeg was, ontdekte ik ook nog WOLLUIS op mijn frambozenplant. Wolluis is een klein, wit beestje dat je herkent aan die pluizige, wattenachtige vlekjes op stengels en bladeren. Ze zuigen het sap uit je plant, waardoor die langzaam verzwakt. Mijn olijfboom bleek er ineens vol mee te zitten. En doordat daar net onder mijn frambozenplant stond, had die het even later ook zwaar te verduren. De wolluis verspreidt zich makkelijk van plant naar plant, zeker als ze dicht bij elkaar staan. Daarom is het belangrijk om er op tijd bij te zijn en snel te handelen.

En toen… ook nog de vijgenskeletteermot

Alsof de bladluis en wolluis nog niet genoeg waren, ontdekte ik ook nog de vijgenskeletteermot in mijn vijgenboom. De blaadjes begonnen er ineens een beetje skelettig uit te zien, met rare doorzichtige plekjes alsof er aan de binnenkant geknaagd was. Deze mot legt eitjes aan de onderkant van het blad, en de larven eten zich daarna letterlijk een weg door het blad heen. Het ziet er niet alleen zielig uit, maar verzwakt ook de boom.

Insect heroes

Via Instagram kwam ik terecht bij Insect Heroes, een organisatie die op een natuurlijke manier helpt met plagen in je tuin. Denk aan lieveheersbeestjeslarven, sluipwespen en andere kleine helpers die je planten beschermen door de plagen op te eten of te verstoren.

Voor mijn wolluisprobleem heb ik daar beestjes besteld die speciaal zijn geselecteerd om deze plagen aan te pakken, zonder schade aan mijn planten, kinderen, katten of insecten zoals bijen.

Het mooie is: alles wordt keurig geleverd met een duidelijke instructie. Je zet de beestjes uit in je tuin, en daarna doet de natuur haar werk.

Geen gif, geen stress

Binnen een paar dagen merkte ik al verschil. De wolluis verdween langzaam, en mijn plant zag er weer gezonder uit. Wat ik vooral fijn vond, is dat ik niet met chemische middelen hoefde te werken. Dat past bij hoe ik mijn blog en leven wil inrichten: natuurlijk, bewust en toegankelijk.

Ik ben nu veel relaxter in mijn (moes) tuin. Natuurlijk houd ik de planten in de gaten, maar ik weet dat ik kan terugvallen op natuurlijke hulp. En dat geeft écht rust.

Tip voor andere (beginnende) moestuiniers

Heb jij ook last van bladluis, wolluis of andere plagen in je moestuin? Dan raad ik je aan om zeker eens een kijkje te nemen bij Insect Heroes. Ze denken met je mee, ook als je zoals ik nog niet zoveel ervaring hebt. En hun oplossingen zijn veilig, doeltreffend en gewoon te bestellen vanuit je luie stoel.

Wil je liever niet zelf uitzoeken welk beestje je nodig hebt? Ze helpen je daar ook graag bij.

Wat ik heb gebruikt tegen bladluis, wolluis én de vijgenskeletteermot

  1. Natuurlijke vijanden tegen wolluis
    Mijn olijfboom zat er vol mee, en mijn frambozenplant kreeg het ook te verduren. Deze beestjes hebben ze aangepakt.
    👉 Crypto
  2. Lieveheersbeestjeslarven tegen bladluis
    Perfect voor die hardnekkige luisjes op mijn snackkomkommers en tomaten.
    👉Puncta
  3. Nuttige insecten tegen de vijgenskeletteermot
    Mijn vijgenboom kreeg rare doorzichtige blaadjes. Deze oplossing helpt om de larven op een natuurlijke manier te stoppen.
    👉 Carpo

Heb jij ook een wolluis of bladluisprobleem? Dan kan ik deze aanpak van harte aanbevelen. Laat de natuur het werk doen je planten (en jij) worden er blij van!

Mijn conclusie? De natuur weet het beter

Als ik iets geleerd heb, is het dit: de natuur heeft haar eigen oplossingen. Je hoeft niet te grijpen naar agressieve middelen om je moestuin gezond te houden. Met de juiste balans én wat geduld kun je op een duurzame manier genieten van alles wat groeit en bloeit.

Heb jij al eens gewerkt met natuurlijke vijanden? Of ben je benieuwd wat voor beestje jou kan helpen in je tuin? Laat het me weten in de reacties of via Instagram ik vind het superleuk om ervaringen uit te wisselen!

Zit je net als ik ineens met allerlei beestjes in je moestuin of boomgaard? Dit zijn de drie dingen die mij écht hebben geholpen en het mooiste: zonder gif, gewoon de natuur z’n werk laten doen!

Met deze natuurlijke hulpjes is mijn tuin weer in balans zonder chemische middelen en kindvriendelijk. Echt een aanrader!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top