Bloemkoolsoep met ras-el-hanout en harissa
Ben jij ook zo dol op bloemkool? Ik wel! Het is zo’n groente die je echt alle kanten op kunt gebruiken: koken, roosteren, pureren, wokken… noem maar op! Toen ik het recept voor bloemkoolsoep met ras-el-hanout en harissa van Hanneke tegenkwam op Culinea.nl, wist ik meteen: deze móét ik proberen. De combinatie van zachte bloemkool met warme Marokkaanse kruiden klonk zó goed. En ik kan je alvast vertellen: dat is het ook!
Koken is voor Hanneke altijd meer geweest dan een maaltijd bereiden. Opgegroeid in het restaurant van haar ouders, leerde ze al jong van alles proeven en nieuwe smaken ontdekken.
Ik heb het recept bijna helemaal gevolgd, want het is heerlijk zoals het is. Wel heb ik één ingrediënt weggelaten: granaatappelpitjes. Niet omdat ik ze niet lekker vind, maar ik had ze simpelweg niet in huis. In plaats daarvan geef ik de soep een klein kneepje citroensap voor frisheid. Dat past perfect bij de warme specerijen en zorgt voor balans.
Alle credits voor het basisrecept gaan dus naar Hanneke, ik geef er alleen mijn eigen draai aan!
Waarom ik dol ben op romige groentesoepen
Romige groentesoepen zijn voor mij de perfecte lunch: licht, vol groenten en toch vullend. Je hoeft geen room toe te voegen om ‘m romig te krijgen de gepureerde bloemkool doet dat werk vanzelf. Daarnaast is dit soort soep ideaal om restjes groenten op te maken. Op mijn blog vind je dan ook variaties met pompoen, courgette, paprika, linzen en meer.
Marokkaanse smaken: ras-el-hanout & harissa
In dit recept gebruiken we twee smaakmakers die je tegenwoordig gewoon in de supermarkt vindt:
- Ras-el-hanout: een Marokkaans specerijenmengsel met soms wel 20 verschillende kruiden. Warm, kruidig en aromatisch.
- Harissa: een pittige pasta van pepers, tomaat, komijn, koriander en knoflook.
Samen geven ze de soep die typische Noord-Afrikaanse smaak. Je kunt de hoeveelheid harissa aanpassen aan hoe pittig jij het wilt.
Mijn kleine draai aan dit recept
De originele soep van Culinea wordt gegarneerd met pistachenoten, koriander en granaatappel. Ik heb de granaatappel weggelaten en voeg citroensap toe en wat garnering met pijnboompitjes op de soep zelf. Dat frisse zuurtje tilt alle smaken op!
Recept: Bloemkoolsoep met ras-el-hanout en harissa
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 35 min
Gang: Lunch, Soep, Vegetarisch, Voorgerecht
Keuken: Marokkaans
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool (ca. 1 kg)
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1 liter bouillon (groente of kip)
- 2 el ras-el-hanout
- 1 el harissa (mild of pittig)
- peper en zout
- klein kneepje citroensap (mijn twist!)
- 4 el Griekse yoghurt
- 25 g pistachenoten, grof gehakt
- 1 tl pijnboompitjes
- 6 takken koriander, blaadjes gehakt
Instructies
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Snipper de ui en hak de knoflook.
- Verhit olijfolie in een grote pan en fruit de ui glazig.
- Voeg knoflook, bloemkool, ras-el-hanout en harissa toe en bak 2-3 minuten mee.
- Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 20 min zachtjes koken tot de bloemkool zacht is.
- Pureer de soep glad met een staafmixer of blender. Te dik? Voeg extra bouillon of water toe.
- Breng op smaak met peper, zout en een kneepje citroensap.
- Serveer in kommen, lepel er yoghurt op en garneer met pistache, pijnboompitjes en koriander.
Serveer- en variatietips
- Heerlijk met platbrood, marokkaanse batbotbroodjes of een stuk stokbrood.
- Voeg wat geroosterde bloemkoolroosjes als topping toe voor extra bite.
- Liever milder? Gebruik minder harissa.
- Vegan maken? Gebruik plantaardige yoghurt.
Airfryer-tip (extra lekker!)
Rooster een paar kleine bloemkoolroosjes met olie, zout en een snuf ras-el-hanout
Airfryer: 180°C – 8 minuten
Perfect als crunchy topping!
Bewaartip / Mealprep
Deze soep is ideaal om voor te bereiden!
- In de koelkast: 3 dagen houdbaar
- In de vriezer: tot 3 maanden
Even opwarmen en je hebt een snelle, voedzame lunch!
Variatietip
Extra groenten toevoegen? Denk aan wortel, zoete aardappel of paprika.
Ook lekker met wat kikkererwten erdoor voor extra eiwitten.
Deze bloemkoolsoep is romig, kruidig, verwarmend én gezond. Dankzij de ras-el-hanout en harissa waan je jezelf even in Marokko zonder ingewikkelde ingrediënten. Dankjewel Hanneke van Culinea.nl voor de inspiratie!
Ga jij ‘m ook maken? Laat het me weten!

Ingrediënt
- 1 grote bloemkool ca. 1 kg
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1 liter bouillon groente of kip
- 2 el ras-el-hanout
- 1 el harissa mild of pittig
- peper en zout
- klein kneepje citroensap mijn twist!
- 4 el Griekse yoghurt
- 25 g pistachenoten grof gehakt
- 6 takken koriander blaadjes gehakt
Instructies
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Snipper de ui en hak de knoflook.
- Verhit olijfolie in een grote pan en fruit de ui glazig.
- Voeg knoflook, bloemkool, ras-el-hanout en harissa toe en bak 2-3 minuten mee.
- Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 20 min zachtjes koken tot de bloemkool zacht is.
- Pureer de soep glad met een staafmixer of blender. Te dik? Voeg extra bouillon of water toe.
- Breng op smaak met peper, zout en een kneepje citroensap.
- Serveer in kommen, lepel er yoghurt op en garneer met pistache, pijnboompitjes en koriander.