Couscous met groente, courgette en gekarameliseerde ui

fluffy couscous

Dit recept voor Couscous met Wortels, Courgette, Gekarameliseerde Ui en Rundvlees brengt de rijke smaken van de Noord-Afrikaanse keuken naar je eigen keuken. De luchtige, stoomgekookte couscous wordt gecombineerd met heerlijk gestoofd rundvlees, gekarameliseerde uien en verse groenten zoals wortel en courgette.

Het is een smaakvolle en voedzame maaltijd die perfect is voor een gezellige familiediner of een doordeweekse avond. Dit gerecht biedt een mooie balans tussen hartig, zoet en kruidig, en is een geweldige manier om op traditionele wijze te bereiden.

?c=28372&m=2190007&a=474704&r=&t=html

Uitleg over de couscous-pan

Een stoompan, ook wel een couscoussière genoemd in de Noord-Afrikaanse keuken, is een speciale pan die ontworpen is voor het stomen van gerechten, zoals couscous. De pan bestaat uit twee delen: de onderste pan waarin water of bouillon wordt verwarmd, en een bovenste pan met gaatjes (stoominzet) waar de couscous, groenten of andere ingrediënten in worden geplaatst.

couscous 1

Het water in de onderste pan kookt, waardoor de stoom door de gaatjes in de bovenste pan stijgt en de ingrediënten op een zachte en gelijkmatige manier gaart. Deze methode zorgt ervoor dat de ingrediënten hun voedingsstoffen en smaken behouden, zonder dat ze uitdrogen. Het stomen in een stoompan geeft het gerecht een veel luchtigere en zachtere textuur in vergelijking met het koken van couscous met kokend water.

Met dit gerecht kun je echt alle kanten op, vervang bijvoorbeeld het vlees voor kip of verschillende groentes te gebruiken of maak hem lekker vegatarisch!

Kijk voor meer lekkere Marokkaanse recepten even hier.

Ingrediënten:

  • 250 g couscous (middelgrof)
  • 1 kg rundvlees
  • 1 pot kikkererwten
  • 2 wortels, door midden of kwart
  • 1 courgette, in midden of kwart
  • 1 ui gesnippert
  • 2 uien, in dunne ringen gesneden
  • 2 el boter
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl honing
  • 250 ml runderbouillon (voor het stoven van het vlees)
  • 400 ml water (voor de stoompan)
  • 100 ml lauwwarm water (voor het bevochtigen van de couscous)
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander
  • Handvol amandelen (ter garnering)

Hoe maak je Couscous

Stap 1: Vlees aanbakken

  1. Verhit 1 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  2. Kruid het rundvlees met komijn, kaneel, paprikapoeder, zout en peper.
  3. Bak het vlees aan tot het rondom bruin is, ongeveer 5-7 minuten.
  4. Voeg nu 1 ui gesnippert toe.
  5. Voeg 250 ml runderbouillon toe en de koriander laat het vlees zachtjes sudderen op laag vuur gedurende 30-40 minuten, tot het mals is.

Stap 2: voorbereiden

  1. Plaats de couscous in een grote schaal.
  2. Besprenkel met 100 ml lauwwarm water en een snufje zout.
  3. Meng voorzichtig met je handen, zodat alle korrels gelijkmatig bevochtigd zijn.
  4. Laat de couscous 10 minuten staan zodat het water volledig geabsorbeerd wordt.

Stap 3: Stoom de (eerste keer)

  1. Breng 400 ml water aan de kook in de onderste pan van een stoompan.
  2. Plaats de bevochtigde couscous in de bovenste kom van de stoompan (stoominzet).
  3. Plaats de stoominzet op de onderste pan, dek af en stoom de couscous gedurende 20 minuten, totdat de stoom door de couscous komt.

Stap 4

  1. Haal de couscous van het vuur en doe het terug in de schaal.
  2. Besprenkel opnieuw met 100 ml lauwwarm water en een beetje zonnebloemolie of roomboter.
  3. Wrijf de korrels met je handen of een vork los om ze luchtig te maken.
  4. Laat nogmaals 10 minuten rusten.

Stap 5

  1. Plaats de couscous opnieuw in de stoominzet en stoom het nog eens 20 minuten, zodat het volledig gaar en luchtig wordt.

Stap 6: Groenten bereiden en vlees braden

  1. Voeg de wortels en kikkererwten bij het vlees en laat ze 15-20 minuten koken en voeg daarna de courgette toe tot de groenten zacht zijn. Zet nu de oven aan op 220 graden. Zet het vlees voor 10-15 minuten er in.

Stap 7: Gekarameliseerde uien bereiden

  1. Verhit 2 el zonnebloemolie in een koekenpan op laag vuur.
  2. Voeg de uienringen toe en bak ze langzaam, voeg nog wat van dezelfde kruiden als het vlees toe en roer regelmatig, gedurende 10-15 minuten, tot ze zacht en goudbruin zijn.
  3. Voeg op het einde 1 tl honing en kaneel toe voor een extra smaak.

Stap 8: Serveren

  1. Haal de couscous van het vuur, maak de korrels los met een vork en roer er een klontje boter door voor extra romigheid.
  2. Verdeel over borden.
  3. Voeg het gestoofde rundvlees en de gebakken groenten toe.
  4. Top af met de gekarameliseerde uien.
  5. Garneer met amandelen en eventueel met verse peterselie.

Volg ons voor leuke video’s van de recepten op Instagram en Tiktok!

🙂
fluffy couscous

Fluffy Couscous met Wortels, Courgette, Gekarameliseerde Ui en Rundvlees.

Equipment

  • 1 couscouspan

Ingredients
  

  • 200 g couscous middelgrof
  • 1 kg rundvlees
  • 1 pot kikkererwten
  • 2 wortels door midden of kwart
  • 1 courgette in midden of kwart
  • 1 ui gesnippert
  • 2 uien in dunne ringen gesneden
  • 2 el boter
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl honing
  • 250 ml runderbouillon voor het stoven van het vlees
  • 400 ml water voor de stoompan
  • 100 ml lauwwarm water voor het bevochtigen van de couscous
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander
  • Handvol amandelen ter garnering

Instructions
 

  • Verhit 1 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  • Kruid het rundvlees met komijn, kaneel, paprikapoeder, zout en peper.
  • Bak het vlees aan tot het rondom bruin is, ongeveer 5-7 minuten.
  • Voeg nu 1 ui gesnippert toe.
  • Voeg 250 ml runderbouillon toe en de koriander laat het vlees zachtjes sudderen op laag vuur gedurende 30-40 minuten, tot het mals is.
  • Plaats de couscous in een grote schaal.
  • Besprenkel met 100 ml lauwwarm water en een snufje zout.
  • Meng voorzichtig met je handen, zodat alle korrels gelijkmatig bevochtigd zijn.
  • Laat de couscous 10 minuten staan zodat het water volledig geabsorbeerd wordt.
  • Breng 400 ml water aan de kook in de onderste pan van een stoompan.
  • Plaats de bevochtigde couscous in de bovenste kom van de stoompan (stoominzet).
  • Plaats de stoominzet op de onderste pan, dek af en stoom de couscous gedurende 20 minuten, totdat de stoom door de couscous komt.
  • Haal de couscous van het vuur en doe het terug in de schaal.
  • Besprenkel opnieuw met 100 ml lauwwarm water en een beetje zonnebloemolie of roomboter.
  • Wrijf de korrels met je handen of een vork los om ze luchtig te maken.
  • Laat nogmaals 10 minuten rusten.
  • Plaats de couscous opnieuw in de stoominzet en stoom het nog eens 20 minuten, zodat het volledig gaar en luchtig wordt.
  • Voeg de wortels en kikkererwten bij het vlees en laat ze 15-20 minuten koken en voeg daarna de courgette toe tot de groenten zacht zijn. Zet nu de oven aan op 220 graden. Zet het vlees voor 10-15 minuten er in.
  • Verhit 2 el zonnebloemolie in een koekenpan op laag vuur.
  • Voeg de uienringen toe en bak ze langzaam, voeg nog wat van dezelfde kruiden als het vlees toe en roer regelmatig, gedurende 10-15 minuten, tot ze zacht en goudbruin zijn.
  • Voeg op het einde 1 tl honing en kaneel toe voor een extra smaak.

Video

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top