De lekkerste tomatensaus ooit – van verse tomaten, basilicum & knoflook
Er zijn van die recepten die je gewoon in je vingers wilt hebben. Een basissaus waar je altijd op kunt terugvallen. Die je in grote porties maakt en in je vriezer bewaart voor drukke dagen. Dit is er zo eentje: de lekkerste tomatensaus ooit, gemaakt van verse tomaten, ui, knoflook en basilicum. Simpel, vol smaak, en ontzettend veelzijdig.
Laatst had ik ineens 3 kilo tomaten liggen. Te mooi om weg te gooien, maar ook iets te veel om zomaar op te eten. Dus dook ik de keuken in, sneed, roerde, proefde… en voor ik het wist stond er een grote pan te pruttelen die heel het huis vulde met die geur die je doet denken aan vakantie, aan Italië, aan comfort food.
En geloof me: als je deze saus eenmaal hebt geproefd, wil je ‘m altijd in huis hebben.
Ingrediënten voor een flinke pan (± 2,5 – 3 liter saus)
- 3 kg rijpe tomaten (roma’s of trostomaten)
- 3 grote uien, gesnipperd
- 6 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el tomatenpuree
- 1 flinke hand verse basilicum (± 15 gram), grof gescheurd
- 3 el extra vierge olijfolie
- 2 tl suiker
- 2 tl zeezout
- Versgemalen zwarte peper, naar smaak
- Optioneel: scheutje rode wijn, snuf chilivlokken, oregano
Zo maak je de tomatensaus – stap voor stap
1. Tomaten ontvellen (optioneel)
Voor een gladde saus ontvel je de tomaten. Snijd een kruisje in de onderkant, dompel ze 30 seconden in kokend water, koel ze af met koud water en trek de schil eraf. Daarna snijd je ze in grove stukken.
2. Ui & knoflook fruiten
Verhit de olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak kort mee, tot alles zacht en geurend is.
3. Tomatenpuree meebakken
Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuut mee voor extra diepte in de smaak.
4. Alles in de pan
Doe de stukken tomaat erbij samen met zout, suiker en peper. Laat dit alles minstens 45 tot 60 minuten rustig pruttelen. Roer af en toe en laat het vocht langzaam inkoken.
5. Basilicum & eventueel pureren
Voeg pas aan het einde de verse basilicum toe. Liever een gladde saus? Pureer dan met een staafmixer of in de blender. Voor een rustieke saus kun je hem ook gewoon zo laten.
6. Afproeven en bewaren
Proef en breng eventueel verder op smaak. Laat afkoelen en bewaar in goed schoongemaakte potten of verdeel in porties voor in de vriezer.
Serveerinspiratie
- Over spaghetti met wat Parmezaanse kaas
- Op zelfgemaakte pizzabodems
- In een ovenschotel met gehaktballetjes
- Door een stoofpotje met linzen
- Of gewoon als dip met vers brood
Bewaartips
- In de koelkast: 5 dagen houdbaar
- In de vriezer: 3 maanden
- Ingeweckt (gesteriliseerd): tot een jaar houdbaar
Mijn persoonlijke tip
Voeg op het einde een klontje roomboter toe voor een fluweelzachte afwerking.
📌 Pin het voor later!
”De lekkerste tomatensaus ooit”
En jij?
Maak jij ook weleens zelf tomatensaus? Laat het me weten in een reactie of deel je creatie op Instagram met #kookenbakrecepten ik kijk graag mee!

Benodigdheden
- 1 grote pan
Ingrediënt
- 3 kg rijpe tomaten roma’s of trostomaten
- 3 grote uien gesnipperd
- 6 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 el tomatenpuree
- 1 flinke hand verse basilicum ± 15 gram, grof gescheurd
- 3 el extra vierge olijfolie
- 2 tl suiker
- 2 tl zeezout
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- Optioneel: scheutje rode wijn snuf chilivlokken, oregano
Instructies
- Voor een gladde saus ontvel je de tomaten. Snijd een kruisje in de onderkant, dompel ze 30 seconden in kokend water, koel ze af met koud water en trek de schil eraf. Daarna snijd je ze in grove stukken.
- Verhit de olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak kort mee, tot alles zacht en geurend is.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuut mee voor extra diepte in de smaak.
- Doe de stukken tomaat erbij samen met zout, suiker en peper. Laat dit alles minstens 45 tot 60 minuten rustig pruttelen. Roer af en toe en laat het vocht langzaam inkoken.
- Voeg pas aan het einde de verse basilicum toe. Liever een gladde saus? Pureer dan met een staafmixer of in de blender. Voor een rustieke saus kun je hem ook gewoon zo laten.
- Proef en breng eventueel verder op smaak. Laat afkoelen en bewaar in goed schoongemaakte potten of verdeel in porties voor in de vriezer.