Voor een gladde saus ontvel je de tomaten. Snijd een kruisje in de onderkant, dompel ze 30 seconden in kokend water, koel ze af met koud water en trek de schil eraf. Daarna snijd je ze in grove stukken.
Verhit de olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak kort mee, tot alles zacht en geurend is.
Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuut mee voor extra diepte in de smaak.
Doe de stukken tomaat erbij samen met zout, suiker en peper. Laat dit alles minstens 45 tot 60 minuten rustig pruttelen. Roer af en toe en laat het vocht langzaam inkoken.
Voeg pas aan het einde de verse basilicum toe. Liever een gladde saus? Pureer dan met een staafmixer of in de blender. Voor een rustieke saus kun je hem ook gewoon zo laten.
Proef en breng eventueel verder op smaak. Laat afkoelen en bewaar in goed schoongemaakte potten of verdeel in porties voor in de vriezer.