Frisse Citroentaart met Lemon Curd

citroentaart met lemoncurd

Als je net als ik dol bent op frisse en romige desserts, dan is deze citroentaart met lemon curd en frambozen echt iets voor jou! De combinatie van een knapperige bodem, fluweelzachte lemon curd en zoete frambozen maakt deze taart een ware traktatie. Perfect voor een feestje, high tea of gewoon omdat je zin hebt in iets lekkers.

Ik heb deze taart voor het eerst gemaakt op een zondagmiddag, toen ik zin had in iets anders dan de standaard cakes en taarten. De lemon curd maak je helemaal zelf, en geloof me: die smaakt véél beter dan uit een potje! De frambozen zorgen voor een mooie kleur en geven de taart net dat extra’s.

?c=38668&m=2376437&a=474704&r=&t=html

Waarom deze citroentaart zo bijzonder is

Ik hou van desserts die een perfecte balans hebben tussen zoet en zuur. De romige lemon curd in deze taart zorgt voor een intense citroensmaak zonder dat het té zuur wordt. De frisse frambozen geven een heerlijke zoete tegenhanger, terwijl de krokante bodem zorgt voor een mooie bite. En het beste? Je kunt deze taart helemaal van tevoren maken!

Veel mensen denken dat zelf lemon curd maken lastig is, maar als je het rustig verwarmt en blijft roeren, lukt het altijd. De combinatie van eieren, suiker, boter en citroen zorgt voor een heerlijk romige vulling met een intense smaak.


Ingrediënten voor de citroentaart

Voor de bodem:

  • 200 g bloem
  • 100 g koude boter (in blokjes)
  • 50 g poedersuiker
  • 1 eidooier
  • Snufje zout
  • 1-2 el koud water

Voor de lemon curd:

  • 3 eieren
  • 100 g suiker
  • Sap en rasp van 2 citroenen
  • 50 g boter

Voor de topping:

  • 150 g verse frambozen
  • 2 el frambozenjam
  • Optioneel: Italiaanse meringue of poedersuiker ter decoratie
?c=38668&m=2376563&a=474704&r=&t=html

Zo maak je de citroentaart

Stap 1: De bodem bakken

  1. Meng de bloem, poedersuiker en zout in een kom. Voeg de koude boter toe en wrijf dit met je vingers tot een kruimelig deeg.
  2. Voeg de eidooier en het koude water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Rol het deeg uit en bekleed een ingevette taartvorm. Prik gaatjes in de bodem en bak blind op 180°C voor 15 minuten. Verwijder daarna de bakbonen en bak nog 10 minuten tot goudbruin.

Stap 2: Lemon curd maken

  1. Klop de eieren los met de suiker en citroenrasp in een hittebestendige kom.
  2. Voeg het citroensap toe en verwarm au bain-marie terwijl je blijft roeren.
  3. Wanneer het mengsel dikker wordt, haal je het van het vuur en voeg je de boter toe. Laat afkoelen.

Stap 3: De taart samenstellen

  1. Giet de lemon curd op de afgekoelde taartbodem en laat opstijven in de koelkast.
  2. Verwarm de frambozenjam kort en bestrijk de bovenkant van de lemon curd met een dun laagje jam.
  3. Verdeel de frambozen over de taart en decoreer met poedersuiker of Italiaanse meringue.
?c=38668&m=2375155&a=474704&r=&t=html

Veelgestelde vragen over de citroentaart


Tips voor een extra mooie taart

Wil je een extra feestelijke taart? Spuit dan toefjes Italiaanse meringue op de taart en brand deze lichtjes met een gasbrander voor een prachtige afwerking. Ook wat geraspte citroenschil of eetbare bloemen maken deze taart een echte eyecatcher.

Deze citroentaart is echt een showstopper en superlekker bij een kopje thee of als afsluiter van een diner. Wil je meer van dit soort recepten? Volg me dan op Instagram voor meer bakinspiratie! 🍋🍰✨

Wil je liever een gezonde variant? Probeer dan eens mijn gezonde ontbijttaart met kwark.

gezonde no bake vijgentaart kb 1
citroentaart met lemoncurd

Frisse Citroentaart met Lemon Curd

De romige lemon curd in deze taart zorgt voor een intense citroensmaak zonder dat het té zuur wordt.
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 15 minutes
Opstijven: 15 minutes
Total Time: 2 hours
Servings: 10

Equipment

Ingredients
 

Voor de bodem:

  • 200 g bloem
  • 100 g koude boter in blokjes
  • 50 g poedersuiker
  • 1 eidooier
  • Snufje zout
  • 1-2 el koud water

Voor de lemon curd:

  • 3 eieren
  • 100 g suiker
  • Sap en rasp van 2 citroenen
  • 50 g boter

Voor de topping:

  • 150 g verse frambozen
  • 2 el frambozenjam
  • Optioneel: Italiaanse meringue of poedersuiker ter decoratie

Instructions

  • Meng de bloem, poedersuiker en zout in een kom. Voeg de koude boter toe en wrijf dit met je vingers tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de eidooier en het koude water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit en bekleed een ingevette taartvorm. Prik gaatjes in de bodem en bak blind op 180°C voor 15 minuten. Verwijder daarna de bakbonen en bak nog 10 minuten tot goudbruin.
  • Klop de eieren los met de suiker en citroenrasp in een hittebestendige kom.
  • Voeg het citroensap toe en verwarm au bain-marie terwijl je blijft roeren.
  • Wanneer het mengsel dikker wordt, haal je het van het vuur en voeg je de boter toe. Laat afkoelen.
  • Giet de lemon curd op de afgekoelde taartbodem en laat opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de frambozenjam kort en bestrijk de bovenkant van de lemon curd met een dun laagje jam.
  • Verdeel de frambozen over de taart en decoreer met poedersuiker of Italiaanse meringue.

Nutrition

Nutrition Facts
Frisse Citroentaart met Lemon Curd
Amount per Serving
Calories
250
% Daily Value*
Fat
 
13
g
20
%
Carbohydrates
 
30
g
10
%
Sugar
 
18
g
20
%
Protein
 
3.5
g
7
%
Vitamin C
 
5
mg
6
%
Iron
 
0.4
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten Hoe het was!

Disclaimer: Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je iets koopt via deze links, zonder dat dit extra kosten voor jou met zich meebrengt. Ik raad alleen producten aan die ik persoonlijk gebruik en waarvan ik geloof dat ze waardevol zijn voor mijn lezers. Bedankt voor je steun!
Author Name

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top