Gezonde courgettecake verrassend lekker en perfect voor het seizoen.
Wist je dat courgette een geweldige groente is om mee te bakken? Ja, echt waar! En het mooiste is: je proeft ‘m nauwelijks terug, maar het zorgt wel voor een smeuïge structuur én extra vitamines. In deze blog deel ik mijn recept voor een heerlijke gezonde courgettecake. Perfect als tussendoortje, kindertraktatie of zelfs als ontbijt bij een kopje thee.
Waarom bakken met courgette?
De courgette is in juli, augustus en september op z’n best. Hij komt dan vers van het land, vaak lokaal geteeld of zelfs uit je eigen moestuin. Courgette zit boordevol vezels, is caloriearm en bevat vitamine C, kalium en antioxidanten. Door hem te raspen en door je beslag te mengen, krijgt je cake een smeuïge textuur zonder extra boter of olie toe te voegen.
En wees gerust: nee, je cake smaakt niet naar groente. Integendeel! Door de zachte smaak van courgette kun je er alle kanten mee op van kruidig tot zoet.
Een gezonde cake met groente? Yes please!
Deze gezonde courgettecake is:
- Zonder geraffineerde suikers (ik gebruik honing of appelmoes)
- Met volkoren meel of speltmeel voor extra vezels
- Vol groente, maar kids hebben het niet eens door
- Makkelijk om te maken, ook leuk om samen met kinderen te bakken
Je kunt het recept eventueel aanvullen met noten, rozijnen, geraspte wortel of zelfs een snufje kaneel voor wat extra warmte.
Recept: Gezonde courgettecake
Wat heb je nodig?
- 200 g geraspte courgette (goed uitgeknepen in een theedoek)
- 2 eieren
- 80 ml honing of 100 g ongezoete appelmoes
- 50 g lichte basterdsuiker (of kristalsuiker/kokosbloesemsuiker)
- 50 ml zonnebloemolie
- 1 tl vanillepoeder
- 180 g speltmeel of volkorenmeel
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 1 el citroensap of yoghurt
- 1 tl kaneel (optioneel met wat koekkruiden of speculaaskruiden voor extra smaak)
- Snufje zout
- Eventueel: handje gehakte walnoten, rozijnen of pure chocoladedruppels
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte). Vet een cakeblik in of bekleed met bakpapier.
- Rasp de courgette grof en knijp goed uit in een schone theedoek tot hij bijna droog is.
- Klop de eieren met honing en suiker (en evt. appelmoes) een paar minuten luchtig. Voeg daarna olie en vanille toe.
- Roer er het citroensap of yoghurt door.
- Meng in een andere kom het meel, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout.
- Voeg dit toe aan het natte mengsel en spatel kort door.
- Spatel als laatste de courgette en eventueel noten/rozijnen erdoor.
- Schep het beslag in de vorm en bak in 50–55 minuten gaar. Test met een satéprikker.
Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna verder op een rooster.
Tips & variaties
- Maak hem glutenvrij met havermeel of amandelmeel.
- Liever iets hartiger? Voeg geraspte wortel en een theelepel kurkuma toe.
- Voor een frisse twist: een beetje citroenrasp door het beslag werkt ook heerlijk.
Waarom ik van deze cake hou
Ik ben dol op recepten die voedzaam zijn, maar ook écht lekker. Deze gezonde courgettecake valt altijd in de smaak, ook bij mijn kinderen. Ze weten inmiddels dat ik stiekem groente in hun cake stop, maar vinden het alleen maar grappig. Zeker nu de courgettes volop groeien in de tuin (of te koop zijn bij de boer), vind ik het heerlijk om hiermee te variëren. Iets anders maken met courgette? Probeer dan ook deze heerlijke courgettesoep of deze keto courgette lasagne eens!
Pin voor later 📌
Wil je dit recept bewaren? En vergeet niet om je creatie met me te delen op Instagram ik vind het altijd leuk om te zien wat jullie maken!
”Gezonde courgettecake”

Benodigdheden
- 1 cakeblik of taartvorm
- 1 mixer
Ingrediënt
- 200 g geraspte courgette goed uitgeknepen in een theedoek
- 2 eieren
- 80 ml honing of 100 g ongezoete appelmoes
- 50 g lichte basterdsuiker of kristalsuiker/kokosbloesemsuiker
- 50 ml zonnebloemolie
- 1 tl vanille-extract of poeder
- 180 g speltmeel of volkorenmeel
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 1 el citroensap of yoghurt
- 1 tl kaneel optioneel met wat koekkruiden of speculaaskruiden voor extra smaak
- Snufje zout
- Eventueel: handje gehakte walnoten rozijnen of pure chocoladedruppels
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte). Vet een cakeblik in of bekleed met bakpapier.
- Rasp de courgette grof en knijp goed uit in een schone theedoek tot hij bijna droog is.
- Klop de eieren met honing en suiker (en evt. appelmoes) een paar minuten luchtig. Voeg daarna olie en vanille toe.
- Roer er het citroensap of yoghurt door.
- Meng in een andere kom het meel, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout.
- Voeg dit toe aan het natte mengsel en spatel kort door.
- Spatel als laatste de courgette en eventueel noten/rozijnen erdoor.
- Schep het beslag in de vorm en bak in 50–55 minuten gaar. Test met een satéprikker.
- Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna verder op een rooster.
Kun je de zonnebloemolie vervangen?
Hoi Helmy, Ja dat kan! Gebruik kokosolie of een milde olijfolie als 1-op-1 vervanging. Wil je de cake nóg gezonder maken, vervang dan de helft van de olie door appelmoes.