Gezonde courgettecake verrassend lekker en perfect voor het seizoen.
Wist je dat courgette een geweldige groente is om mee te bakken? Ja, echt waar! En het mooiste is: je proeft ‘m nauwelijks terug, maar het zorgt wel voor een smeuïge structuur én extra vitamines. In deze blog deel ik mijn recept voor een heerlijke gezonde courgettecake. Perfect als tussendoortje, kindertraktatie of zelfs als ontbijt bij een kopje thee.
Waarom bakken met courgette?
De courgette is in juli, augustus en september op z’n best. Hij komt dan vers van het land, vaak lokaal geteeld of zelfs uit je eigen moestuin. Courgette zit boordevol vezels, is caloriearm en bevat vitamine C, kalium en antioxidanten. Door hem te raspen en door je beslag te mengen, krijgt je cake een smeuïge textuur zonder extra boter of olie toe te voegen.
En wees gerust: nee, je cake smaakt niet naar groente. Integendeel! Door de zachte smaak van courgette kun je er alle kanten mee op van kruidig tot zoet.
Een gezonde cake met groente? Yes please!
Deze gezonde courgettecake is:
- Zonder geraffineerde suikers (ik gebruik honing of appelmoes)
- Met volkoren meel of speltmeel voor extra vezels
- Vol groente, maar kids hebben het niet eens door
- Makkelijk om te maken, ook leuk om samen met kinderen te bakken
Je kunt het recept eventueel aanvullen met noten, rozijnen, geraspte wortel of zelfs een snufje kaneel voor wat extra warmte.
Recept: Gezonde courgettecake
Wat heb je nodig?
- 200 g geraspte courgette (goed uitgelekt)
- 2 eieren
- 75 ml honing of appelmoes (ongezoet)
- 50 ml zonnebloemolie
- 1 tl vanillepoeder
- 150 g speltmeel of volkorenmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1 tl kaneel
- Snufje zout
- Eventueel: handje walnoten of rozijnen
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Vet een cakeblik in of bekleed met bakpapier.
- Rasp de courgette grof en druk goed uit in een schone theedoek tot hij bijna droog is.
- Klop de eieren los in een kom en voeg honing, olie en vanille toe.
- Roer de courgette erdoor.
- Meng in een andere kom het meel, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout.
- Voeg dit toe aan het natte mengsel en spatel voorzichtig door elkaar.
- Voeg eventueel wat gehakte noten of rozijnen toe.
- Giet het beslag in het cakeblik en bak in 45-50 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.
Tips & variaties
- Maak hem glutenvrij met havermeel of amandelmeel.
- Liever iets hartiger? Voeg geraspte wortel en een theelepel kurkuma toe.
- Voor een frisse twist: een beetje citroenrasp door het beslag werkt ook heerlijk.
Waarom ik van deze cake hou
Ik ben dol op recepten die voedzaam zijn, maar ook écht lekker. Deze gezonde courgettecake valt altijd in de smaak, ook bij mijn kinderen. Ze weten inmiddels dat ik stiekem groente in hun cake stop, maar vinden het alleen maar grappig. Zeker nu de courgettes volop groeien in de tuin (of te koop zijn bij de boer), vind ik het heerlijk om hiermee te variëren. Iets anders maken met courgette? Probeer dan ook deze heerlijke courgettesoep of deze keto courgette lasagne eens!
Pin voor later 📌
Wil je dit recept bewaren? En vergeet niet om je creatie met me te delen op Instagram ik vind het altijd leuk om te zien wat jullie maken!
”Gezonde courgettecake”

Benodigdheden
- 1 cakeblik of taartvorm
- 1 mixer
Ingrediënt
- 200 g geraspte courgette goed uitgelekt
- 2 eieren
- 75 ml honing of appelmoes ongezoet
- 50 ml plantaardige olie
- 1 tl vanillepoeder
- 150 g speltmeel of volkorenmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1 tl kaneel
- Snufje zout
- Eventueel: handje walnoten of rozijnen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Vet een cakeblik in of bekleed met bakpapier.
- Rasp de courgette grof en druk goed uit in een schone theedoek tot hij bijna droog is.
- Klop de eieren los in een kom en voeg honing, olie en vanille toe.
- Roer de courgette erdoor.
- Meng in een andere kom het meel, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout.
- Voeg dit toe aan het natte mengsel en spatel voorzichtig door elkaar.
- Voeg eventueel wat gehakte noten of rozijnen toe.
- Giet het beslag in het cakeblik en bak in 45-50 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.