Go Back
+ servings
Gezonde courgettecake

gezonde courgettecake

Wist je dat courgette een geweldige groente is om mee te bakken? Ja, echt waar! En het mooiste is: je proeft ‘m nauwelijks terug.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 50 minutes
afkoeltijd: 15 minutes
Totaal: 1 hour 14 minutes
Menugang: Appetizer, cake
Keuken: nederlands
Zoekwoord: courgette, courgettecake, gezonde cake
Porties: 10 stukken

Benodigdheden

  • 1 cakeblik of taartvorm
  • 1 mixer

Ingrediënt
 

  • 200 g geraspte courgette goed uitgeknepen in een theedoek
  • 2 eieren
  • 80 ml honing of 100 g ongezoete appelmoes
  • 50 g lichte basterdsuiker of kristalsuiker/kokosbloesemsuiker
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille-extract of poeder
  • 180 g speltmeel of volkorenmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • 1 el citroensap of yoghurt
  • 1 tl kaneel optioneel met wat koekkruiden of speculaaskruiden voor extra smaak
  • Snufje zout
  • Eventueel: handje gehakte walnoten rozijnen of pure chocoladedruppels

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte). Vet een cakeblik in of bekleed met bakpapier.
  • Rasp de courgette grof en knijp goed uit in een schone theedoek tot hij bijna droog is.
  • Klop de eieren met honing en suiker (en evt. appelmoes) een paar minuten luchtig. Voeg daarna olie en vanille toe.
  • Roer er het citroensap of yoghurt door.
  • Meng in een andere kom het meel, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout.
  • Voeg dit toe aan het natte mengsel en spatel kort door.
  • Spatel als laatste de courgette en eventueel noten/rozijnen erdoor.
  • Schep het beslag in de vorm en bak in 50–55 minuten gaar. Test met een satéprikker.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna verder op een rooster.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten