Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.
Gezonde Hartige Pannenkoeken met Geraspte Groenten – Makkelijk Recept

Gezonde Hartige Pannenkoeken met Geraspte Groenten

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Gezonde Hartige Pannenkoeken met Geraspte Groenten– Makkelijk Recept

Pannenkoeken zijn een echte klassieker in de keuken, maar vaak denken we meteen aan zoete varianten met stroop of poedersuiker. Dat kan heerlijk zijn, maar soms heb je juist zin in iets hartigs en voedzaams. Met dit recept voor gezonde hartige pannenkoeken maak je een versie die niet alleen lekker is, maar ook vol zit met groenten en vezels. Perfect voor wie bewust wil eten zonder in te leveren op smaak.

Wat ik zo leuk vind aan deze gezonde pannenkoeken is dat je met een paar simpele aanpassingen van een guilty pleasure een complete maaltijd maakt. In plaats van enkel meel en melk, voeg je geraspte wortel en courgette toe. Zo krijg je niet alleen meer kleur op je bord, maar ook extra vitamines en mineralen.

Ingrediënten (voor 8–10 stuks)

Voor het beslag:

  • 250 g bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • 1/2 tl zout
  • 1 el olie of gesmolten boter

Voor de groenten:

  • 150 g wortel, geraspt
  • 150 g courgette, geraspt (vocht licht uitknijpen)
  • 1 kleine ui, geraspt of heel fijn gesnipperd
  • 50 g geraspte kaas
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden of verse peterselie
  • Snuf zwarte peper

Bereiding

  1. Beslag maken – Meng bloem en zout in een kom. Voeg eieren en de helft van de melk toe, klop glad en voeg daarna de rest van de melk en olie toe. Laat 10 minuten rusten.
  2. Groenten raspen – Rasp wortel, courgette en ui. Knijp het vocht uit de courgette.
  3. Samenvoegen – Roer de groenten, kruiden en eventueel de kaas door het beslag.
  4. Bakken – Verhit wat olie in een koekenpan. Schep een lepel beslag in de pan, bak 2–3 minuten per kant tot goudbruin.
  5. Serveren – Serveer direct met een frisse dip, zoals tzatziki met verse kruiden.

📌 Pin het voor later!

”Gezonde Hartige Pannenkoeken”

Waarom kiezen voor gezonde hartige versie?

Het mooie van dit gerecht is dat het in allerlei eetstijlen past. Ben je vegetarisch? Laat vlees weg en voeg extra groenten toe. Wil je minder koolhydraten? Vervang de bloem deels door volkorenmeel of boekweitmeel. Wil je extra eiwitten? Voeg wat hüttenkäse of een extra ei toe aan het beslag.

Daarnaast zijn deze gezonde pannenkoeken ideaal voor gezinnen. Kinderen vinden het vaak leuk om pannenkoeken te eten, en zo sluip je op een makkelijke manier extra groenten in hun maaltijd. Doordat de groenten fijngeraspt zijn, zie je ze duidelijk, maar het voelt nog steeds als een traktatie.

Variaties en serveertips

  • Fris en kruidig – Voeg verse basilicum of bieslook toe aan het beslag.
  • Oosters tintje – Meng wat sojasaus en sesamzaad door het beslag en serveer met chilisaus.
  • Lunch to-go – Maak de pannenkoeken een dag van tevoren en neem ze koud mee naar werk of school.
  • Extra gezond – Gebruik volkorenmeel voor meer vezels en een iets stevigere structuur.

Opslaan en bewaren van de gezonde pannenkoeken

Heb je pannenkoeken over? Je kunt deze gezonde pannenkoeken tot 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Opwarmen kan in de magnetron, maar in een droge koekenpan blijven ze het lekkerst. Invriezen kan ook: leg bakpapier tussen elke pannenkoek zodat ze niet aan elkaar plakken.

Waarom dit recept een blijvertje is

Dit recept combineert het gemak van een snelle maaltijd met de voordelen van gezond eten. Je hebt weinig afwas, kunt eindeloos variëren met groenten en smaken, en iedereen aan tafel wordt er blij van. Of je nu een doordeweekse avond hebt waarop je snel iets op tafel wilt zetten, of een lazy Sunday brunch, deze gezonde hartige pannenkoeken passen er altijd bij.

Met een beetje creativiteit tover je pannenkoeken van simpele snack naar volwaardige maaltijd en dat maakt dit recept voor mij een echte favoriet in de keuken.

Meer inspiratie voor pannenkoekenliefhebbers

Ben je gek op pannenkoeken en wil je meer variëren in de keuken? Probeer dan ook eens mijn American pancakes lekker dik, luchtig en perfect voor een uitgebreid ontbijt. Liever iets anders? Dan heb ik hier nog Dé marokkaanse 1000 gaatjes pannenkoek! Kijk dan bij mijn andere lekkere pannenkoeken recepten, van zoete varianten met vers fruit tot hartige combinaties met kaas of kruiden. Zo heb je altijd een goed excuus om pannenkoeken te bakken!

Gezonde Hartige Pannenkoeken met Geraspte Groenten – Makkelijk Recept

Gezonde Hartige Pannenkoeken met Geraspte Groenten

Pannenkoeken zijn een echte klassieker in de keuken, maar vaak denken we meteen aan zoete varianten met stroop of poedersuiker.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 5 minutes
0 minutes
Totaal: 15 minutes
Menugang: lunch
Keuken: nederlands
Zoekwoord: pancake, pannenkoek, pannenkoeken
Porties: 10 stuks

Benodigdheden

  • 1 pannenkoekenpan

Ingrediënt
 

Voor het beslag

  • 250 g bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • 1/2 tl zout
  • 1 el olie of gesmolten boter

Voor de groenten

  • 150 g wortel geraspt
  • 150 g courgette geraspt (vocht licht uitknijpen)
  • 1 kleine ui geraspt of heel fijn gesnipperd
  • 50 g geraspte kaas
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden of verse peterselie
  • Snuf zwarte peper

Instructies

  • Meng bloem en zout in een kom. Voeg eieren en de helft van de melk toe, klop glad en voeg daarna de rest van de melk en olie toe. Laat 10 minuten rusten.
  • Rasp wortel, courgette en ui. Knijp het vocht uit de courgette.
  • Roer de groenten, kruiden en eventueel de kaas door het beslag.
  • Verhit wat olie in een koekenpan. Schep een lepel beslag in de pan, bak 2–3 minuten per kant tot goudbruin.
  • Serveer direct met een frisse dip, zoals yoghurt met verse kruiden.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Gezonde Hartige Pannenkoeken met Geraspte Groenten
Amount per Serving
Calories
12
% Daily Value*
Fat
 
4.5
g
7
%
Sodium
 
0.4
mg
0
%
Carbohydrates
 
15
g
5
%
Fiber
 
6
g
25
%
Sugar
 
3
g
3
%
Protein
 
5
g
10
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top