Deze hutspot ovenschotel is mijn twist op de klassieker: een heerlijke hutspot met ricotta en een krokant kaaskorstje uit de oven. Vroeger hield ik eerlijk gezegd niet zo van hutspot. Ik vond het saai, en alles leek op elkaar qua structuur. Maar met de jaren ben ik gaan experimenteren, en toen ik dit recept voor een hutspot ovenschotel bedacht, wist ik: dit is een blijvertje. Door de ricotta krijgt het gerecht een zachte, bijna romige textuur en de knoflook en kaas zorgen voor nét dat beetje extra smaak en pit. Het resultaat is een ovenschotel vol smaak, structuur en comfort, echt een variant die zelfs de niet-hutspotliefhebber over de streep trekt.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 kg aardappelen, geschild en in stukken
- 500 g winterpeen, in plakjes
- 2 uien, gesnipperd
- 250 g ricotta
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 75 g geraspte kaas (bijv. belegen of cheddar)
- 1 klontje boter
- Peper en zout naar smaak
Zo maak je het:
1. Kook de groenten
Kook de aardappelen, wortel en ui samen in een ruime pan met een snufje zout in zo’n 20 minuten gaar.
2. Stampen maar
Giet het kookvocht af en stamp alles grof door elkaar. Voeg de boter toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
3. De romigheid
Roer de ricotta erdoorheen samen met de fijngehakte knoflook. Hierdoor krijgt je hutspot een heerlijk romige en lichte structuur.
4. In de oven
Schep het mengsel in een ovenschaal en verdeel er de geraspte kaas over.
5. Bakken
Bak de schotel 15–20 minuten op 200°C (boven- en onderwarmte), tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is.
6. Serveer
Haal de hutspotschotel uit de oven, laat hem kort rusten en serveer met een beetje verse peterselie of extra nootmuskaat.
Tips & variaties
- Wil je hem nog smeuïger? Roer dan een scheutje kookroom of crème fraîche door de hutspot voordat je de ricotta toevoegt.
- Liever wat pit? Vervang een deel van de ricotta door geitenkaas, dat geeft een lekkere, volle smaak.
- Voeg wat pulled chicken toe voor een extra hartige variant.
- Of ga juist vegetarisch en voeg geroosterde pompoenblokjes toe, heerlijk in de herfst!
Mealprep tip
Deze ovenschotel kun je prima een dag van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast en warm de volgende dag in de oven op 180°C weer op. De smaak wordt zelfs nóg beter, want alle smaken trekken lekker in. Ideaal voor drukke dagen!
Veelgestelde vragen (FAQ)
Waarom ricotta in deze hutspot ovenschotel?
Ricotta zorgt voor een heerlijk zachte, bijna romige structuur zonder dat het zwaar wordt. Je kunt het zien als een frisse tegenhanger van room of boter. Bovendien past ricotta perfect bij warme, hartige smaken zoals wortel, ui en kaas, allemaal klassiekers uit de Hollandse keuken. Het maakt het gerecht lichter maar wel vol van smaak en textuur.
Nieuwe favoriet!
Dit gerecht kun je tot 2 dagen in de koelkast bewaren (afgedekt) en tot 3 maanden invriezen. Ontdooi en verwarm in de oven op 180°C voor het beste resultaat. Serveer met een frisse salade of gekookte groenten voor een compleet en afgewogen maaltje. Perfect voor drukke doordeweekse avonden!
Deze hutspotschotel met ricotta is voor mij het bewijs dat een klassieker helemaal niet saai hoeft te zijn. Vroeger liep ik er met een boog omheen, maar nu is het juist een van mijn favoriete herfstgerechten geworden. Zacht, romig, vol smaak en met een heerlijk krokant laagje precies zoals ik het graag heb.
Zoek je nog meer lekkere inspiratie voor dit seizoen? Kijk dan bij deze populaire recepten zoals de Romige pompoensoep, of de ovenschotel met broccoli en vis. En met een heerlijk toetje erna zoals de snelle chocolademousse of de sneeuwgebakjes, kan jouw avond niet meer stuk!

Ingrediënt
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 500 g winterpeen in plakjes
- 2 uien gesnipperd
- 250 g ricotta
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 75 g geraspte kaas bijv. belegen of cheddar
- 1 klontje boter
- Peper en zout naar smaak
Instructies
- Kook de aardappelen, wortel en ui samen in een ruime pan met een snufje zout in zo’n 20 minuten gaar.
- Giet het kookvocht af en stamp alles grof door elkaar. Voeg de boter toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Roer de ricotta erdoorheen samen met de fijngehakte knoflook. Hierdoor krijgt je hutspot een heerlijk romige en lichte structuur.
- Schep het mengsel in een ovenschaal en verdeel er de geraspte kaas over.
- Bak de schotel 15–20 minuten op 200°C (boven- en onderwarmte), tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is.
- Haal de hutspotschotel uit de oven, laat hem kort rusten en serveer met een beetje verse peterselie of extra nootmuskaat.