Zin in comfortfood, maar wil je koolhydraatarm eten? Deze keto lasagne met courgette, gehakt en zelfgemaakte tomatensaus is een perfecte vervanger voor de klassieke variant. Vol smaak, zonder de pasta – en net zo lekker!
Waarom ik dit keto recept graag met je deel…
De eerste keer dat ik deze lasagne maakte, was op een avond waarop ik iets snels, makkelijks én koolhydraatarms wilde maken. Ik stond met een paar courgettes, gehakt en een restje zelfgemaakte tomatensaus in mijn hand en dacht: “Waarom niet gewoon een lasagne maken, maar dan zonder pasta?” En echt waar: het resultaat was zó lekker dat ik het de week erna meteen opnieuw maakte. Deze keto lasagne is inmiddels een favoriet hier in huis. Zelfs mijn kinderen eten het met smaak en geloof me, dat zegt wat 😉. Hij is perfect voor doordeweeks. Hij zit bomvol smaak, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je koolhydraten.
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de saus:
- 2 el olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 400 g rundergehakt
- 3 grote rijpe tomaten (of 1 blik tomatenblokjes)
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde basilicum
- Zout en peper naar smaak
Voor de lasagnelagen:
- 2 tot 3 courgettes
- Snuf zout
Topping:
- 200 g geraspte mozzarella
- 2 el geraspte Parmezaanse kaas
- 100 g ricotta of mascarpone (optioneel, voor romigheid)
Bereidingswijze
1. Courgette voorbereiden
- Snijd de courgettes in lange, dunne plakken met een mandoline of kaasschaaf.
- Bestrooi met wat zout en laat 10-15 minuten uitlekken. Dep daarna droog met keukenpapier.
- Optioneel: grill de plakken even kort in een droge koekenpan voor extra stevigheid.
2. Saus maken
- Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zachtjes aan.
- Voeg het gehakt toe en bak rul.
- Roer de tomatenpuree erdoor, voeg daarna tomatenblokjes, oregano, basilicum, peper en zout toe.
- Laat 15-20 minuten op laag vuur pruttelen tot het indikt.
3. Lasagne opbouwen
- Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Begin met een laag tomatensaus, daarna courgetteplakken. Herhaal dit en eindig met saus.
- Verdeel de mozzarella en eventueel Parmezaan en ricotta over de bovenkant.
4. Bakken
- Zet de lasagne 25-30 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.
- Laat 5-10 minuten staan voor het serveren zodat hij beter snijdt.
⏱ Bereidingstijd
- Totale tijd: 45 minuten
- Voorbereiding: 15 minuten
- Oven: 25-30 minuten
Serveer met
Een simpele groene salade met citroendressing of wat extra Parmezaanse kaas. Ook lekker met een paar olijven of geroosterde pijnboompitten erbij.
📌 Pin het voor later!
”Keto lasagne met courgette en gehakt (zonder pasta!)”
FAQ – Veelgestelde vragen over dit keto recept

Benodigdheden
- 1 overschaal
Ingrediënt
Voor de saus
- 2 el olijfolie
- 1 ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 400 g rundergehakt
- 3 grote rijpe tomaten of 1 blik tomatenblokjes
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde basilicum
- Zout en peper naar smaak
Voor de lasagnebladen
- 2 tot 3 courgettes
- Snuf zout
Topping
- 200 g geraspte mozzarella
- 2 el geraspte Parmezaanse kaas
- 100 g ricotta of mascarpone optioneel, voor romigheid
Instructies
- Snijd de courgettes in lange, dunne plakken met een mandoline of kaasschaaf.
- Bestrooi met wat zout en laat 10-15 minuten uitlekken. Dep daarna droog met keukenpapier.
- Optioneel: grill de plakken even kort in een droge koekenpan voor extra stevigheid.
- Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zachtjes aan.
- Voeg het gehakt toe en bak rul.
- Roer de tomatenpuree erdoor, voeg daarna tomatenblokjes, oregano, basilicum, peper en zout toe.
- Laat 15-20 minuten op laag vuur pruttelen tot het indikt.
- Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Begin met een laag tomatensaus, daarna courgetteplakken. Herhaal dit en eindig met saus.
- Verdeel de mozzarella en eventueel Parmezaan en ricotta over de bovenkant.
- Zet de lasagne 25-30 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.
- Laat 5-10 minuten staan voor het serveren zodat hij beter snijdt.