Low Calorie Brownies met Pompoen. De afgelopen tijd is het weer wat regenachtiger en kreeg ik trek in pompoen. En wat te doen met pompoen? Met deze groente kun je écht alle kanten op. Van pompoen-soep tot chocolade brownies die ‘Low Calorie’ zijn.
Dit recept vind ik persoonlijk nog lekkerder dan de ongezonde versie van de brownie en ook nog eens gezond! Door de pompoenpuree heeft hij echt een lekkere fudgie structuur, en je proeft hem niet terug in de brownie (ik heb het getest!) . Ik zou zeggen maak hem zelf is!
Voor dit gerecht heb ik 1 grote fles pompoen gebruikt. Eerst gesneden en heb een stoompan gebruikt die ik o.a. ook gebruik om couscous klaar te maken. Daarna heb ik de pompoen een half uur laten stomen. Het stomen zorgt ervoor dat er bijna geen voedingstoffen ervan verloren gaan aangezien pompoen zeer voedzaam is. En daarna met een staafmixer glad pureren .
Waarom Kiezen voor Low Calorie Brownies?
Brownies zijn een van de meest geliefde desserts ter wereld. Maar waarom zou je voor traditionele brownies kiezen als je kunt genieten van een gezondere versie die ook nog eens minder calorieën bevat? Low calorie brownies met pompoen zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Pompoen voegt een rijke smaak toe en zorgt voor een vochtige textuur, zonder dat je jezelf schuldig hoeft te voelen over de calorieën.
De Voordelen van Pompoen in je Brownies
Pompoen is een geweldige bron van vezels, vitamines en mineralen. Het biedt een natuurlijke zoetheid aan je brownies, waardoor je minder suiker hoeft toe te voegen. Bovendien is pompoen laag in calorieën, wat ideaal is voor iedereen die op zijn of haar gewicht let. Deze low calorie brownies zijn dus niet alleen een heerlijke traktatie, maar ze ondersteunen ook een gezonde levensstijl.
Voor dit recept heb ik ook een video opgenomen die kun je als je HIER KLIKT bekijken.
Ingredienten
- 600 gram pompoenpuree zelfgemaakt of uit blik
- 100 gram suiker
- 3 eieren
- 50 gram cacaopoeder
- 100 gram pure chocolade in stukjes gehakt of gesmolten
- 100 gram bloem
- 1 tl vanille-extract of vanillesuiker
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- pompoenpitten voor decoratie
- suiker 50 gram optioneel
- klontje boter voor de karamel optioneel
Hoe maak je gezonde Brownies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bekleed een vierkante bakvorm (ongeveer 20×20 cm) met bakpapier of vet deze in.
- In een grote kom, meng de pompoenpuree en suiker tot een glad mengsel.
- Voeg de eieren één voor één toe en meng goed.
- Voeg vervolgens het cacaopoeder, bloem, bakpoeder, en zout toe. Meng totdat alles goed is opgenomen en je een glad beslag hebt.
- Voeg het vanille-extract toe als je het gebruikt.
- Voeg de gehakte pure chocolade toe aan het beslag en meng het voorzichtig door. Je kunt de chocolade ook eerst smelten en door het beslag roeren voor een intensere chocoladesmaak.
- Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
- Bak in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat een tandenstoker die in het midden van de brownies wordt gestoken er bijna schoon uitkomt (een paar vochtige kruimels zijn perfect voor een fudgy brownie).
- Laat de brownies volledig afkoelen in de bakvorm voordat je ze in vierkante stukjes snijdt.
- Doe de suiker en het water in een middelgrote pan met een zware bodem.
- Verhit op middelhoog vuur en roer voorzichtig totdat de suiker volledig is opgelost.
- Zet het vuur iets hoger en stop met roeren. Laat de suiker koken totdat het een diepe amberkleurige karamel wordt. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
- Let goed op de kleur; karamel kan snel verbranden. Beweeg de pan af en toe voorzichtig om de kleur gelijkmatig te laten worden.
- Voeg de boter toe en roer tot deze volledig is gesmolten en opgenomen in de karamel.
- Voeg een snufje zeezout toe als je een zoute karamel wilt.
- Laat de karamel een paar minuten afkoelen voordat je het gebruikt. De karamel wordt dikker naarmate hij afkoelt.
Pompoenzaden roosteren voor de topping
Als je nu toch bezig bent! En je niks wilt verspilllen, want dat is echt zonde aangezien deze zaden zo lekker en voedzaam zijn. Hier een receptje om je zaden lekker knapperig te maken. Je kunt ze lang bewaren, maar ik denk dat ze zo op zullen zijn 🙂
- Pompoenpitten (vers uit een pompoen geschept)
- 1-2 el olijfolie of gesmolten boter
- Zout
- Optionele kruiden: kaneel of koekkruiden
- Schep de pompoenpitten uit de pompoen en verwijder de meeste pulp en draden.
- Kook de pompoenpitten voor 20 minuten in het water van de stoompan.
- Dep de pitten droog met een schone theedoek of keukenpapier.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de droge pompoenpitten in een kom.
- Voeg 1-2 el olijfolie of gesmolten boter toe en meng goed, zodat alle pitten bedekt zijn.
- Bestrooi de pitten met zout naar smaak en eventueel andere kruiden naar keuze. Meng goed zodat de kruiden gelijkmatig verdeeld zijn.
- Spreid de pompoenpitten gelijkmatig uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Rooster de pompoenpitten in de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Roer de pitten halverwege de baktijd even door voor een gelijkmatige roostering.
- Haal de pitten uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen. Ze worden knapperiger als ze afkoelen.
Geroosterde pompoenpitten zijn een heerlijke en gezonde snack! Ze kunnen ook worden gebruikt als topping voor salades, soepen, of desserts zoals pompoenbrownies. Bewaar eventuele restjes in een luchtdichte container.
Low Calorie Brownies met Pompoen
Equipment
- 1 stoompan
- 1 bakblik of ovenschaal
- 1 afkoelrek
Ingredients
- 600 gram pompoenpuree zelfgemaakt of uit blik
- 100 gram suiker
- 3 eieren
- 50 gram cacaopoeder
- 100 gram pure chocolade in stukjes gehakt of gesmolten
- 100 gram bloem
- 1 tl vanille-extract of vanillesuiker
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- pompoenpitten voor decoratie
- suiker 50 gram optioneel
- klontje boter voor de karamel optioneel
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bekleed een vierkante bakvorm (ongeveer 20×20 cm) met bakpapier of vet deze in.
- In een grote kom, meng de pompoenpuree en suiker tot een glad mengsel.
- Voeg de eieren één voor één toe en meng goed.
- Voeg vervolgens het cacaopoeder, bloem, bakpoeder, en zout toe. Meng totdat alles goed is opgenomen en je een glad beslag hebt.
- Voeg het vanille-extract toe als je het gebruikt.
- Voeg de gehakte pure chocolade toe aan het beslag en meng het voorzichtig door. Je kunt de chocolade ook eerst smelten en door het beslag roeren voor een intensere chocoladesmaak.
- Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
- Bak in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat een tandenstoker die in het midden van de brownies wordt gestoken er bijna schoon uitkomt (een paar vochtige kruimels zijn perfect voor een fudgy brownie).
- Laat de brownies volledig afkoelen in de bakvorm voordat je ze in vierkante stukjes snijdt.
- Doe de suiker en het water in een middelgrote pan met een zware bodem.
- Verhit op middelhoog vuur en roer voorzichtig totdat de suiker volledig is opgelost.
- Zet het vuur iets hoger en stop met roeren. Laat de suiker koken totdat het een diepe amberkleurige karamel wordt. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
- Let goed op de kleur; karamel kan snel verbranden. Beweeg de pan af en toe voorzichtig om de kleur gelijkmatig te laten worden.
- Voeg de boter toe en roer tot deze volledig is gesmolten en opgenomen in de karamel.
- Voeg een snufje zeezout toe als je een zoute karamel wilt.
- Laat de karamel een paar minuten afkoelen voordat je het gebruikt. De karamel wordt dikker naarmate hij afkoelt.