Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed een vierkante bakvorm (ongeveer 20x20 cm) met bakpapier of vet deze in.
In een grote kom, meng de pompoenpuree en suiker tot een glad mengsel.
Voeg de eieren één voor één toe en meng goed.
Voeg vervolgens het cacaopoeder, bloem, bakpoeder, en zout toe. Meng totdat alles goed is opgenomen en je een glad beslag hebt.
Voeg het vanille-extract toe als je het gebruikt.
Voeg de gehakte pure chocolade toe aan het beslag en meng het voorzichtig door. Je kunt de chocolade ook eerst smelten en door het beslag roeren voor een intensere chocoladesmaak.
Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
Bak in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat een tandenstoker die in het midden van de brownies wordt gestoken er bijna schoon uitkomt (een paar vochtige kruimels zijn perfect voor een fudgy brownie).
Laat de brownies volledig afkoelen in de bakvorm voordat je ze in vierkante stukjes snijdt.
Doe de suiker en het water in een middelgrote pan met een zware bodem.
Verhit op middelhoog vuur en roer voorzichtig totdat de suiker volledig is opgelost.
Zet het vuur iets hoger en stop met roeren. Laat de suiker koken totdat het een diepe amberkleurige karamel wordt. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
Let goed op de kleur; karamel kan snel verbranden. Beweeg de pan af en toe voorzichtig om de kleur gelijkmatig te laten worden.
Voeg de boter toe en roer tot deze volledig is gesmolten en opgenomen in de karamel.
Voeg een snufje zeezout toe als je een zoute karamel wilt.
Laat de karamel een paar minuten afkoelen voordat je het gebruikt. De karamel wordt dikker naarmate hij afkoelt.