Marokkaanse erwtensoep Bissara yakelos

Marokkaanse erwtensoep Bissara

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Marokkaanse erwtensoep ‘Bissara’ genaamd.

Als de dagen kouder worden, denk je waarschijnlijk meteen aan erwtensoep. In Nederland kennen we erwtensoep vooral als een dikke, stevige soep met rookworst en spek. Maar wist je dat er in de Marokkaanse keuken ook een heerlijke variant bestaat? Deze soep heet bissara en is eigenlijk een kruidige erwtensoep gemaakt van spliterwten of gedroogde tuinbonen. Het is een verwarmend gerecht dat vaak wordt gegeten in de wintermaanden of tijdens de ramadan. Vandaag deel ik mijn versie van bissara, gemaakt met de olijfolie van Yakelos, die echt een groot verschil maakt in smaak en beleving.

Wat is bissara?

Bissara is een traditionele Marokkaanse erwtensoep die bekend staat om zijn eenvoud en rijke smaak. Waar wij in Nederland gewend zijn om erwtensoep met vlees te bereiden, is bissara juist helemaal vegetarisch. De basis bestaat uit spliterwten (of tuinbonen), die langzaam koken totdat ze uit elkaar vallen en een romige structuur vormen. Daarna wordt de soep op smaak gebracht met komijn, knoflook, olijfolie en soms een beetje pittigheid. Het resultaat: een zachte, romige erwtensoep die je van binnenuit verwarmt.

Yakelos olijfolie, de finishing touch

Wat bissara bijzonder maakt, is dat er niet alleen tijdens het koken olijfolie wordt gebruikt, maar ook bij het serveren. Vlak voor het opdienen giet je een scheutje extra vergine olijfolie over de erwtensoep. Dat geeft niet alleen een mooie glans, maar ook die volle, zachte smaak die zo goed past bij dit gerecht. In dit recept gebruik ik de olijfolie van Yakelos. Deze olie heeft een pure, rijke smaak en laat de eenvoud van de erwtensoep extra goed tot zijn recht komen. Ik gebruik hem trouwens niet alleen voor bissara, maar ook gewoon door salades of om groenten in te bakken.

Recept: Marokkaanse erwtensoep (bissara)

Dit recept is eenvoudig en budgetvriendelijk. Met slechts een paar ingrediënten zet je een pan vol voedzame erwtensoep op tafel. Perfect als lunch of als lichte avondmaaltijd met wat brood erbij.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 250 g spliterwten (of gedroogde tuinbonen)
  • 1 liter water of groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie van Yakelos
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepeper (optioneel, voor wat pit)
  • Zout en peper naar smaak
  • Extra Yakelos olijfolie om te serveren

Bereidingswijze:

  1. Spoel de spliterwten goed af onder koud water.
  2. Doe de spliterwten samen met het water of de bouillon in een grote pan en breng aan de kook.
  3. Voeg de knoflook en een eetlepel olijfolie van Yakelos toe. Laat de soep ongeveer 45 minuten zachtjes koken, totdat de erwten uit elkaar vallen en de erwtensoep dik en romig wordt.
  4. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  5. Breng de erwtensoep op smaak met komijn, paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper.
  6. Serveer de bissara in diepe borden en giet er vlak voor het serveren een royale scheut Yakelos olijfolie overheen.

Hoe serveer je bissara?

In Marokko wordt bissara vaak geserveerd met een stuk vers brood om in de soep te dippen. Het liefst met Marokkaans platbrood, maar stokbrood of Turks brood werkt ook perfect. Het brood gebruik je eigenlijk als lepel om de erwtensoep te eten. En geloof me, dat maakt het extra gezellig én lekker.

Waarom juist deze erwtensoep maken?

Deze Marokkaanse erwtensoep is niet alleen voedzaam en verwarmend, maar ook nog eens vegetarisch en gezond. Je hebt weinig ingrediënten nodig en door de toevoeging van Yakelos olijfolie krijgt de soep een rijke smaak die hem onderscheidt van de klassieke Hollandse erwtensoep. Het is bovendien een gerecht dat je gemakkelijk van tevoren kunt maken en later weer kunt opwarmen. Hoe langer de smaken intrekken, hoe lekkerder de erwtensoep wordt.

Variaties en tips

  • Met tuinbonen: traditioneel wordt bissara ook vaak gemaakt met gedroogde tuinbonen in plaats van spliterwten. Dit geeft een iets andere smaak, maar blijft net zo lekker.
  • Met extra kruiden: voeg wat koriander of peterselie toe voor een frisse touch.
  • Voor de pitliefhebbers: een drupje harissa of extra cayennepeper geeft de erwtensoep een lekkere kick.
  • Voor mealprep: maak een dubbele portie, vries de helft in en je hebt altijd een portie erwtensoep klaarstaan voor koude dagen.

Yakelos en mijn keuken

Ik vind het belangrijk om in mijn recepten te werken met goede basisproducten. De koudgeperste olijfolie van Yakelos is een mooi voorbeeld: zij werken uitsluitend met gefilterde, biologische extra vierge olijfolie. Op die manier blijft de kwaliteit stabiel en wordt de olie mooi helder, zonder restdeeltjes. De olijven komen uit Tunesië, van de Chemlali-variëteit, en worden koudgeperst en zonder toevoegingen verwerkt. Dat proef je terug in de zachte, gebalanceerde smaak die niet bitter is en die zowel in warme gerechten als koud goed tot zijn recht komt. Ik gebruik Yakelos niet alleen in deze erwtensoep, maar ook in salades, marinades en zelfs bij het bakken van groenten. Daarnaast houd ik ervan om ’s ochtends een glas muntthee te drinken met stokbrood, olijfolie en een snufje zout, of de olie over gebakken eieren te sprenkelen. Het verschil proef je écht. Daarom ben ik blij dat ik met dit recept bissara kan laten zien hoe veelzijdig Yakelos olijfolie is en hoe het een simpel gerecht kan veranderen in iets speciaals.

Dus…

Dus heb je zin in erwtensoep, maar wil je eens wat anders dan de bekende Hollandse variant? Probeer dan zeker deze Marokkaanse erwtensoep, bissara. Het is eenvoudig, voedzaam, kruidig en verwarmend. En met de olijfolie van Yakelos krijgt de soep die authentieke, volle smaak die je keer op keer terug wilt proeven. Perfect voor koude dagen, maar eigenlijk het hele jaar door lekker. Laat me weten wanneer je dit recept hebt gemaakt, en tag me op Instagram.

Marokkaanse erwtensoep Bissara

Als de dagen kouder worden, denk je waarschijnlijk meteen aan erwtensoep. In Nederland kennen we erwtensoep
Voorbereiding: 5 minutes
Kooktijd: 45 minutes
0 minutes
Totaal: 49 minutes
Menugang: soep
Keuken: marokkaans
Zoekwoord: bissara, erwtensoep, marokkaans, marokkaans brood
Porties: 4 personen

Benodigdheden

Ingrediënt
 

  • 250 g spliterwten of gedroogde tuinbonen
  • 1 liter water of groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie ik gebruik Yakelos
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepeper optioneel, voor wat pit
  • Zout en peper naar smaak
  • Extra Yakelos olijfolie om te serveren

Instructies

  • Spoel de spliterwten goed af onder koud water.
  • Doe de spliterwten samen met het water of de bouillon in een grote pan en breng aan de kook.
  • Voeg de knoflook en een eetlepel olijfolie van Yakelos toe. Laat de soep ongeveer 45 minuten zachtjes koken, totdat de erwten uit elkaar vallen en de erwtensoep dik en romig wordt.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Breng de erwtensoep op smaak met komijn, paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper.
  • Serveer de bissara in diepe borden en giet er vlak voor het serveren een royale scheut Yakelos olijfolie overheen.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Marokkaanse erwtensoep Bissara
Amount per Serving
Calories
220
% Daily Value*
Fat
 
6
g
9
%
Carbohydrates
 
28
g
9
%
Fiber
 
9
g
38
%
Protein
 
11
g
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten
Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Yakelos. Ik deel alleen producten en merken waar ik zelf 100% achtersta en die ik ook echt gebruik in mijn keuken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating