Msemmen Maamr (gevulde Pannenkoeken) een gerecht dat de rijke tradities en verrukkelijke smaken van Marokko perfect belichaamt. Msemmen Maamr, of gevulde msemmen, combineert het knapperige, gelaagde platbrood met een hartige vulling van gekruid gehakt en groenten. Dit culinaire meesterwerk, geliefd bij zowel gezinnen als gasten, brengt de warmte en gastvrijheid van de Marokkaanse cultuur naar elke tafel.
Gevulde msemmen wordt in Marokko vaak “Msemmen Maamr” genoemd. “Maamr” betekent “gevuld” in het Arabisch, dus “Msemmen Maamr” vertaalt letterlijk naar “gevulde msemmen”. Dit is een traditionele benaming die duidelijk maakt dat het om msemmen gaat met een vulling, zoals gehakt, groenten of andere ingrediënten.
De afgelopen week hebben we al wat pannenkoek recepten gedeeld, maar déze is écht heel erg lekker! De eerste keer dat ik deze at weet ik nog heel goed. En telkens als ik ze eet, herinnert me dit weer aan dat ene moment. Laten we het recept erbij pakken!
Voor het basis recept kun je hier kijken.
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 500 gram bloem
- 100 gram fijne griesmeel
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel droge gist
- 300 ml warm water (meer indien nodig)
- 100 ml zonnebloemolie
- 100 gram gesmolten boter
- Extra fijne griesmeel voor het uitrollen
Voor de vulling:
- 300 g runder- of lamsgehakt
- 1 grote ui, fijngesneden
- 1 paprika, fijngesneden
- 2 tomaten, ontveld en fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie of koriander, fijngehakt
- Olie (voor het bakken van de vulling)
Culturele en culinaire betekenis
Traditie:
- Msemmen Maamr is een geliefd gerecht in Marokko en maakt vaak deel uit van speciale gelegenheden en familiebijeenkomsten. Het is ook een populaire keuze tijdens de ramadan, wanneer het na zonsondergang wordt geserveerd om het vasten te breken.
Smaakprofiel:
- De combinatie van het knapperige, gelaagde deeg met de hartige, kruidige vulling maakt dit gerecht bijzonder smakelijk en bevredigend. De specerijen en verse kruiden geven de vulling een rijke en aromatische smaak.
Variaties:
- Naast gehakt kunnen ook andere vullingen worden gebruikt, zoals kip, zeevruchten, of een vegetarische mix van groenten en kaas. Dit maakt Msemmen Maamr een veelzijdig gerecht dat kan worden aangepast aan verschillende smaken en voorkeuren.
Bereiding:
1. Deeg voorbereiden: Kijk HIER bij het msemmen naturel recept.
2. Vulling bereiden:
- Verhit een beetje olie in een pan op middelhoog vuur.
- Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en doorzichtig zijn.
- Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin en gaar is.
- Voeg de paprika, tomaten, komijn, paprikapoeder, kaneel, zout en peper toe. Kook tot de groenten zacht zijn en het mengsel goed gemengd is.
- Roer de fijngehakte peterselie of koriander erdoor. Laat de vulling afkoelen.
3. Msemmen vormen:
Kijk hier voor de video voor het uitrollen.
- Verdeel het deeg in kleine balletjes (ongeveer zo groot als een pingpongbal).
- Smeer je werkoppervlak en je handen in met olie.
- Neem een balletje deeg en rol het uit tot een dunne, doorzichtige laag. Bestrijk de laag met gesmolten boter.
- Plaats een lepel van de vulling in het midden van het uitgerolde deeg.
- Vouw de randen van het deeg naar het midden over de vulling, zodat je een vierkant pakketje krijgt.
- Herhaal dit proces met de resterende deegballetjes en vulling.
4. Msemmen bakken:
- Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Druk de msemmen voor de laatste keer goed plat ongeveer 0.5-1 cm dik mogen ze zijn.
- Bak de gevulde msemmen aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten per kant.
- Herhaal dit met de rest.
5. Serveren:
- Serveer de gevulde msemmen warm, eventueel met een frisse salade of een pittige saus aan de zijkant.
Dit recept levert heerlijke, gevulde msemmen op die perfect zijn voor een hartige maaltijd of een stevige snack. Eet smakelijk!
Was echt heerlijk! Ik kon niet aan fijne griesmeel komen zo snel dus heb gewone tarwe griesmeel gebruikt. Echte aanrader om een keer te eten!