Go Back
msemmen maamr

Msemmen Maamr (gevulde Pannenkoeken)

Msemmen Maamr (gevulde Pannenkoeken) een gerecht dat de rijke tradities en verrukkelijke smaken van Marokko perfect belichaamt. Msemmen Maamr, of gevulde msemmen, combineert het knapperige, gelaagde platbrood met een hartige vulling van gekruid gehakt en groenten. Dit culinaire meesterwerk, geliefd bij zowel gezinnen als gasten, brengt de warmte en gastvrijheid van de Marokkaanse cultuur naar elke tafel.
Voorbereiding: 30 minutes
Kooktijd: 20 minutes
Totaal: 50 minutes
Menugang: hoofdgerecht, lunch
Keuken: arabisch, marokaans
Zoekwoord: pannenkoek

Ingrediƫnt
 

Voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 100 gram fijne griesmeel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel droge gist
  • 300 ml warm water meer indien nodig
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 100 gram gesmolten boter
  • Extra fijne griesmeel voor het uitrollen

Voor de vulling:

  • 300 g runder- of lamsgehakt
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 1 paprika fijngesneden
  • 2 tomaten ontveld en fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie of koriander fijngehakt
  • Olie voor het bakken van de vulling

Instructies

Deeg voorbereiden:

  • Meng de bloem, fijne griesmeel, zout, suiker en droge gist in een grote kom.
  • Voeg geleidelijk warm water toe en kneed het mengsel totdat je een soepel en elastisch deeg hebt. Dit kan ongeveer 10-15 minuten duren. Het deeg moet zacht en plakkerig zijn. (ik gebruik altijd een keukenmachine dat scheelt veel gekneed ik heb deze)
  • Pak een schone kom en vet deze in.
  • Deeg Laten Rusten:
  • Leg het deeg in de schone kom en dek af met een schone doek en laat het 60 minuten rusten op een warme plaats.
  • Deegballen Vormen:
  • Smeer je handen in met zonnebloemolie en verdeel het deeg in kleine balletjes ter grootte van een golfbal.
  • Plaats de balletjes op een ingevette bakplaat en dek ze af met een doek. Laat ze nog eens 10 minuten rusten.
  • Uitrollen van Msemmen:
  • Vet je werkblad in met een beetje zonnebloemolie.
  • Neem een deegbal en druk deze plat met je handen. Blijf het deeg uitrekken tot je een dunne, bijna doorzichtige cirkel krijgt. Het gebruik van extra zonnebloemolie kan helpen om het deeg soepel te houden.

Vulling bereiden:

  • Verhit een beetje olie in een pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en doorzichtig zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin en gaar is.
  • Voeg de paprika, tomaten, komijn, paprikapoeder, kaneel, zout en peper toe. Kook tot de groenten zacht zijn en het mengsel goed gemengd is.
  • Roer de fijngehakte peterselie of koriander erdoor. Laat de vulling afkoelen.

Msemmen vormen:

  • Verdeel het deeg in kleine balletjes (ongeveer zo groot als een pingpongbal).
  • Smeer je werkoppervlak en je handen in met olie.
  • Neem een balletje deeg en rol het uit tot een dunne, doorzichtige laag. Bestrijk de laag met gesmolten boter.
  • Plaats een lepel van de vulling in het midden van het uitgerolde deeg.
  • Vouw de randen van het deeg naar het midden over de vulling, zodat je een vierkant pakketje krijgt.
  • Herhaal dit proces met de resterende deegballetjes en vulling.

Msemmen bakken:

  • Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Druk de msemmen voor de laatste keer goed plat ongeveer 0.5-1 cm dik mogen ze zijn.
  • Bak de gevulde msemmen aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Herhaal dit met de rest.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten