Ben je op zoek naar een fris en makkelijk recept voor een no bake citroen cheesecake zonder gelatine? Dan zit je hier helemaal goed! Deze romige cheesecake is perfect voor warme dagen waarop je liever niet de oven aanzet, maar wél wil genieten van een frisse en feestelijke taart. Met een knapperige bastognebodem, een zachte mascarponevulling met slagroom en citroen, én een vrolijke topping van fruit en verse munt is dit een echte zomertopper.
Waarom deze citroen cheesecake zonder gelatine zo fijn is
Cheesecakes zijn altijd een goed idee. Ze zijn romig, feestelijk en je kunt eindeloos variëren met smaken. Een no bake cheesecake heeft als voordeel dat je geen oven nodig hebt en dat hij relatief snel te maken is. In dit recept gebruik ik geen gelatine, maar mascarpone, slagroom en klopfix voor de perfecte stevigheid. Zo blijft de taart mooi in vorm, ook na een paar dagen in de koelkast.
De ingrediënten op een rijtje
Voor de bodem:
- 200 g Bastognekoeken (of andere kruidige koekjes)
- 75 g roomboter, gesmolten
Voor de vulling:
- 250 g mascarpone
- 250 ml slagroom
- 1 citroen (rasp en sap)
- 80 g poedersuiker
- 2 zakjes Klopfix
- 1 theelepel vanillepoeder (geen suiker)
Voor de topping:
- 125 g mascarpone
- 250 ml slagroom
- 1 zakje Klopfix
- citroenrasp
- verse munt
- blauwe bessen
- halve schijfjes citroen en sinaasappel
Optioneel:
- zelfgemaakte lemon curd (zie recept onderaan)



Zo maak je deze frisse no bake citroentaart
Topping opspuiten: Klop de slagroom met 125 g mascarpone en 1 zakje Klopfix stijf. Spuit toefjes op de taart en versier met citroen, sinaasappel, blauwe bessen en verse munt.
Bodem maken: Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of met een deegroller. Meng de kruimels met gesmolten boter en druk stevig aan in de springvorm. Zet de bodem in de koelkast om op te stijven.
Vulling bereiden: Klop de slagroom met 2 zakjes Klopfix lobbig. Meng in een aparte kom de mascarpone, poedersuiker, citroenrasp en -sap tot een glad geheel. Spatel de slagroom erdoor tot je een luchtige, romige vulling hebt.
Samenstellen: Verdeel het mengsel over de koekbodem en strijk de bovenkant glad. Zet de taart minstens 6 uur in de koelkast, maar liever een hele nacht.
Zelf lemon curd maken (au bain-marie)
Ingrediënten:
- 2 eieren
- 75 g fijne kristalsuiker
- sap en rasp van 1 citroen
- 50 g roomboter
Bereiding:
- Klop eieren, suiker, citroensap en -rasp los in een hittebestendige kom.
- Zet de kom op een pan met zacht kokend water (au bain-marie) en klop tot het mengsel dikker wordt.
- Haal van het vuur en roer de boter erdoor. Laat afkoelen.
Waar kun je de lemoncurd voor gebruiken in dit recept?
Ik heb in dit recept gekozen om de lemoncurd in klodders bovenop de vulling te doen, en met een sateprikker erdoorheen te gaan zodat je een soort marmer effect krijgt. In dit recept kun je de lemon curd op verschillende manieren gebruiken, afhankelijk van wat jij lekker én mooi vindt:
1. Door de vulling
Roer een paar eetlepels lemon curd door het mascarpone-slagroommengsel voordat je het op de bodem giet. Dit geeft een extra frisse, intense citroensmaak aan de hele taart.
2. Als swirl bovenop de vulling
Smeer de vulling glad in de vorm en lepel er dan wat lemon curd over. Gebruik een satéprikker of mespunt om er mooie swirls in te maken. Staat prachtig én smaakt heerlijk!
3. Als topping onder de slagroomtoefjes
Smeer een dun laagje lemon curd over de opgesteven taart, vlak voordat je de slagroomtoefjes opspuit. Het zorgt voor een fris contrast met de romige topping.
4. In de topping zelf
Meng een klein beetje lemon curd door het mascarpone-slagroommengsel dat je gebruikt voor de toefjes. Zo geef je ook de decoratie een vleugje citroen.
5. Los erbij serveren
Zet een kommetje lemon curd op tafel voor wie graag een extra schepje op z’n stukje taart wil. Superlekker én het ziet er gezellig uit.
Veelgestelde vragen over de no-bake citroen cheesecake
Meer over cheesecake
Wist je dat cheesecake al eeuwenoud is? Het vindt zijn oorsprong in het oude Griekenland en werd daar gemaakt van eenvoudige ingrediënten zoals kaas, honing en bloem. Vandaag de dag zijn er talloze variaties: gebakken of no bake, met chocolade, fruit of specerijen. De no bake cheesecake is vooral populair omdat hij eenvoudig is, weinig mis kan gaan én lekker romig blijft. Perfect voor feestjes of gewoon omdat het dinsdag is.
Liever printen of bewaren? Laat het me weten, dan maak ik er een mooie printable van! En als je deze taart maakt, tag me dan vooral op Instagram. Ik vind het superleuk om jouw creatie terug te zien! Vergeet ook niet om dit recept te pinnen op Pinterest zodat je ‘m altijd terug kunt vinden.

Benodigdheden
- 1 keukenmachine of mixer
Ingrediënt
Voor de bodem
- 200 g Bastognekoeken of andere kruidige koekjes
- 75 g roomboter gesmolten
Voor de vulling
- 250 g mascarpone
- 250 ml slagroom
- 1 citroen rasp en sap
- 80 g poedersuiker
- 2 zakjes Klopfix
- 1 theelepel vanillepoeder
Voor de topping
- 125 g mascarpone
- 250 ml slagroom
- 1 zakje Klopfix
- citroenrasp
- verse munt
- blauwe bessen
- halve schijfjes citroen en sinaasappel
Instructies
- Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of met een deegroller. Meng de kruimels met gesmolten boter en druk stevig aan in de springvorm. Zet de bodem in de koelkast om op te stijven.
- Klop de slagroom met 2 zakjes Klopfix lobbig. Meng in een aparte kom de mascarpone, poedersuiker, citroenrasp en -sap tot een glad geheel. Spatel de slagroom erdoor tot je een luchtige, romige vulling hebt.
- Verdeel het mengsel over de koekbodem en strijk de bovenkant glad. Zet de taart minstens 6 uur in de koelkast, maar liever een hele nacht.
- Klop de slagroom met 125 g mascarpone en 1 zakje Klopfix stijf. Spuit toefjes op de taart en versier met citroen, sinaasappel, blauwe bessen en verse munt.