Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.

Pepernoten of kruidnoten wat is nu eigenlijk het verschil?

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

De geur van kruidnoten (of moet ik zeggen pepernoten?) hoort voor mij echt bij Sinterklaas. Zodra de dagen korter worden en de winkels weer vol liggen met zakken strooigoed, krijg ik spontaan zin om de oven aan te zetten. Maar wist je dat er eigenlijk een verschil is tussen pepernoten en kruidnoten? Ik leg je uit hoe dat zit én ik deel mijn tips om zelf de lekkerste kruidnoten te bakken.

Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Veel mensen gebruiken de namen door elkaar, maar officieel zijn het twee verschillende koekjes.

  • Pepernoten zijn de iets grotere, onregelmatige blokjes. Ze worden gemaakt van roggemeel en lijken qua smaak en structuur een beetje op taaitaai. Ze zijn wat zachter en hebben een lichte anijsachtige smaak.
  • Kruidnoten zijn de kleine, knapperige bolletjes die we allemaal kennen uit de zakjes strooigoed. Ze worden gemaakt van speculaaskruiden en hebben die typische knapperige bite.

👉 Toch wordt in de volksmond vaak het een gezegd, terwijl we eigenlijk het ander bedoelen. Zelfs op verpakkingen zie je dit door elkaar gebruikt.

Zelf kruidnoten bakken

Natuurlijk kun je een zelf een zak kopen, maar zelf maken is veel leuker. Je huis gaat er heerlijk van ruiken en je kunt ze precies zo kruidig maken als jij lekker vindt.

Basisrecept kruidnoten

Ingrediënten:

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 100 g koude roomboter
  • 4 el melk
  • 2 à 3 el speculaaskruiden
  • snufje zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Meng bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout in een kom.
  3. Voeg de boter in blokjes toe en kneed tot een kruimelig deeg.
  4. Voeg de melk toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.
  5. Rol kleine bolletjes (ongeveer ter grootte van een knikker) en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Bak de kruidnootjes 15-20 minuten goudbruin en knapperig.

Laat ze afkoelen (hoe moeilijk dat ook is 😉) en smullen maar!

Variaties op kruidnoten

Het leuke van zelf bakken is dat je eindeloos kunt variëren:

  • Chocolade kruidnoten: doop de afgekoelde kruidnoten in gesmolten melk-, puur- of witte chocolade.
  • Gezondere versie: vervang een deel van het zelfrijzend bakmeel door volkorenmeel en gebruik kokosbloesemsuiker of honing.
  • Speciaal tintje: voeg wat sinaasappelrasp, amandelaroma of extra kaneel toe.

Mijn herinnering aan pepernoten

Als kind keek ik er altijd naar uit als de juf een grote zak pepernoten uitdeelde in de klas. We maakten er spelletjes mee, gooiden ze in de lucht of dipten ze in warme chocolademelk. Nu bak ik ze het liefst samen met mijn kinderen bolletjes rollen vinden ze geweldig en stiekem snoepen hoort er natuurlijk bij!

Duss…

Of je ze nu pepernoten of kruidnoten noemt, ze horen gewoon bij de gezelligste tijd van het jaar. Met dit makkelijke recept zet je zo een schaal vol op tafel. En geloof me: zelfgebakken zijn ze nog véél lekkerder dan uit de winkel. En hoe leuk zijn deze No-bake pepernotentaartjes of deze heerlijke pepernotencake geloof mij dit wil jij ook!!

Pepernoten of kruidnoten wat is nu eigenlijk het verschil

Natuurlijk kun je een zak kruidnoten kopen, maar zelf maken is veel leuker. Je huis gaat er heerlijk van ruiken en je kunt ze precies zo kruidig maken als jij lekker vindt.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 15 minutes
afkoeltijd: 15 minutes
Totaal: 39 minutes
Menugang: koekje
Keuken: nederlands
Zoekwoord: koekjes, kruidenoten, kruidnoten maken, pepernoten recept, sinterklaas, speculaas
Porties: 120 pepernoten

Benodigdheden

Ingrediënt
 

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 100 g koude roomboter
  • 4 el melk
  • 2 à 3 el speculaaskruiden
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Meng bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout in een kom.
  • Voeg de boter in blokjes toe en kneed tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de melk toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.
  • Rol kleine bolletjes (ongeveer ter grootte van een knikker) en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de kruidnoten in 15-20 minuten goudbruin en knapperig.
  • Laat ze afkoelen (hoe moeilijk dat ook is 😉) en smullen maar!
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top