De geur van kruidnoten (of moet ik zeggen pepernoten?) hoort voor mij echt bij Sinterklaas. Zodra de dagen korter worden en de winkels weer vol liggen met zakken strooigoed, krijg ik spontaan zin om de oven aan te zetten. Maar wist je dat er eigenlijk een verschil is tussen pepernoten en kruidnoten? Ik leg je uit hoe dat zit én ik deel mijn tips om zelf de lekkerste kruidnoten te bakken.
Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?
Veel mensen gebruiken de namen door elkaar, maar officieel zijn het twee verschillende koekjes.
- Pepernoten zijn de iets grotere, onregelmatige blokjes. Ze worden gemaakt van roggemeel en lijken qua smaak en structuur een beetje op taaitaai. Ze zijn wat zachter en hebben een lichte anijsachtige smaak.
- Kruidnoten zijn de kleine, knapperige bolletjes die we allemaal kennen uit de zakjes strooigoed. Ze worden gemaakt van speculaaskruiden en hebben die typische knapperige bite.
👉 Toch wordt in de volksmond vaak het een gezegd, terwijl we eigenlijk het ander bedoelen. Zelfs op verpakkingen zie je dit door elkaar gebruikt.
Zelf kruidnoten bakken
Natuurlijk kun je een zelf een zak kopen, maar zelf maken is veel leuker. Je huis gaat er heerlijk van ruiken en je kunt ze precies zo kruidig maken als jij lekker vindt.
Basisrecept kruidnoten
Ingrediënten:
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g bruine basterdsuiker
- 100 g koude roomboter
- 4 el melk
- 2 Ã 3 el speculaaskruiden
- snufje zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Meng bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout in een kom.
- Voeg de boter in blokjes toe en kneed tot een kruimelig deeg.
- Voeg de melk toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.
- Rol kleine bolletjes (ongeveer ter grootte van een knikker) en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de kruidnootjes 15-20 minuten goudbruin en knapperig.
Laat ze afkoelen (hoe moeilijk dat ook is 😉) en smullen maar!
Variaties op kruidnoten
Het leuke van zelf bakken is dat je eindeloos kunt variëren:
- Chocolade kruidnoten: doop de afgekoelde kruidnoten in gesmolten melk-, puur- of witte chocolade.
- Gezondere versie: vervang een deel van het zelfrijzend bakmeel door volkorenmeel en gebruik kokosbloesemsuiker of honing.
- Speciaal tintje: voeg wat sinaasappelrasp, amandelaroma of extra kaneel toe.
Mijn herinnering aan pepernoten
Als kind keek ik er altijd naar uit als de juf een grote zak pepernoten uitdeelde in de klas. We maakten er spelletjes mee, gooiden ze in de lucht of dipten ze in warme chocolademelk. Nu bak ik ze het liefst samen met mijn kinderen bolletjes rollen vinden ze geweldig en stiekem snoepen hoort er natuurlijk bij!
Duss…
Of je ze nu pepernoten of kruidnoten noemt, ze horen gewoon bij de gezelligste tijd van het jaar. Met dit makkelijke recept zet je zo een schaal vol op tafel. En geloof me: zelfgebakken zijn ze nog véél lekkerder dan uit de winkel. En hoe leuk zijn deze No-bake pepernotentaartjes of deze heerlijke pepernotencake geloof mij dit wil jij ook!!

Benodigdheden
- 1 bakplaat
- 1 mixer
Ingrediënt
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g bruine basterdsuiker
- 100 g koude roomboter
- 4 el melk
- 2 Ã 3 el speculaaskruiden
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Meng bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout in een kom.
- Voeg de boter in blokjes toe en kneed tot een kruimelig deeg.
- Voeg de melk toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.
- Rol kleine bolletjes (ongeveer ter grootte van een knikker) en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de kruidnoten in 15-20 minuten goudbruin en knapperig.
- Laat ze afkoelen (hoe moeilijk dat ook is 😉) en smullen maar!