Pommes Duchesse (aardappelkroketjes)

Pommes Duchesse (aardappelkroketjes)

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Pommes Duchesse (aardappelkroketjes)zo maak je ze zelf, met extra smaak

Heb je ze wel eens gezien, van die prachtige aardappeltoefjes die knapperig uit de oven komen? Dat zijn Pommes Duchesse, ook wel bekend als aardappelkroketjes. Ze zien er feestelijk uit en zijn ideaal als bijgerecht bij een etentje, een doordeweekse maaltijd of zelfs tijdens de feestdagen. Toch vind ik de klassieke versie vaak een beetje flauw van smaak. Daarom geef ik je in dit recept een lekkere kruidige smaak, zodat jouw Pommes Duchesse niet alleen mooi ogen, maar ook echt lekker smaken.

Wat zijn Pommes Duchesse?

Pommes Duchesse zijn toefjes aardappelpuree die met een spuitzak in een sierlijk patroon op de bakplaat worden gespoten en daarna worden gebakken in de oven. Daardoor krijgen ze een krokant randje aan de buitenkant, terwijl de binnenkant zacht en romig blijft. In de Franse keuken zijn ze klassiek gekruid met wat nootmuskaat, maar ik vind dat ze wel wat extra pit kunnen gebruiken. Daarom laat ik je zien hoe je dit basisrecept op een makkelijke manier veel lekkerder maakt.

Ingrediënten (voor ± 20 stuks)

  • 750 g kruimige aardappelen
  • 50 g roomboter
  • 2 eidooiers
  • 2 el melk of room
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl paprikapoeder (zoet of gerookt)
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
  • Eventueel: 2 el geraspte Parmezaan of oude kaas
  • Verse kruiden zoals peterselie of tijm (fijngehakt)

Zo maak je kruidige Pommes Duchesse

  1. Aardappelen koken
    Schil de aardappelen en kook ze in ruim water met een snuf zout tot ze goed gaar zijn. Giet af en laat kort uitstomen.
  2. Puree maken
    Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper (geen mixer, anders wordt het te plakkerig). Voeg de boter, melk of room, eidooiers en kruiden toe en meng tot een gladde puree. Proef even en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  3. Spuiten
    Doe de puree in een spuitzak met een stervormig spuitmondje. Spuit mooie toefjes op een bakplaat met bakpapier.
  4. Bakken in de oven
    Bak de Pommes Duchesse in een voorverwarmde oven op 200 °C in ongeveer 20 minuten goudbruin en knapperig.
  5. Of in de airfryer
    Leg de aardappeltoefjes voorzichtig in het mandje en bak ze op 180 °C voor 10–12 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn.

📌 Pin het voor later!

”aardappelkroketjes”

Tips voor nóg meer smaak

  • Meng een beetje gerookt paprikapoeder door de puree voor een warm en kruidig accent.
  • Houd je van knoflook? Voeg dan een teentje geperste knoflook toe in plaats van knoflookpoeder.
  • Voor de kaasliefhebbers: Parmezaan of oude kaas geeft de Pommes Duchesse een heerlijke hartige boost.
  • Verse kruiden zoals tijm, bieslook of peterselie maken ze fris en geven een feestelijk effect.

Zo voorkom je klontjes in je aardappelpuree

Een van de grootste uitdagingen bij Pommes Duchesse is een mooie gladde puree. Als er kleine klontjes in zitten, verstopt je spuitmond en krijg je nooit die strakke, sierlijke toefjes. Gelukkig kun je dat eenvoudig voorkomen:

  • Kook de aardappelen echt goed gaar – ze moeten bijna uit elkaar vallen als je erin prikt met een vork.
  • Laat ze kort uitdampen – giet de aardappelen af en zet de pan 1–2 minuten terug op het vuur zodat overtollig vocht verdampt.
  • Gebruik een pureeknijper of zeef – hiermee krijg je gegarandeerd een gladde, klontvrije puree.
  • Stamp meteen na het koken – warme aardappelen zijn veel makkelijker glad te stampen dan wanneer ze afkoelen.
  • Niet mixen met een staafmixer – dan krijg je een plakkerige, elastische puree waar je ook geen mooie toefjes mee kunt maken.

Met deze tips wordt je aardappelpuree perfect glad en kun je prachtige Pommes Duchesse opspuiten die niet inzakken of uitlopen.

Serveren

Pommes Duchesse zijn heerlijk bij een stuk vlees, vis of een vegetarische burger, maar ook leuk als onderdeel van een feestelijk diner. Serveer ze bijvoorbeeld met een frisse salade en een lekker soepje vooraf. Ze zijn ideaal om indruk te maken, terwijl je er eigenlijk maar weinig werk aan hebt.

Waarom zelf maken?

Veel mensen grijpen in de supermarkt naar een doosje kant-en-klare aardappelkroketjes, maar als je ze zelf maakt zijn ze niet alleen lekkerder, maar ook gezonder. Geen onnodige toevoegingen of te veel zout, gewoon pure ingrediënten en de smaken die jij lekker vindt. Bovendien is het spuiten van de toefjes een leuk klusje, al helemaal als je kinderen hebt die net als die van mij graag meehelpen in de keuken.

Bewaren en voorbereiden

Je kunt Pommes Duchesse prima van tevoren maken. Spuit de toefjes alvast op een bakplaat en zet deze in de vriezer. Zodra ze hard zijn, kun je ze in een zakje of bakje bewaren. Op de dag zelf schuif je ze rechtstreeks uit de vriezer in de oven of airfryer, ideaal voor drukke dagen of feestelijke gelegenheden.

En zo maak je dus zelf de lekkerste Pommes Duchesse of aardappelkroketjes. Met net dat beetje extra smaak zijn ze alles behalve saai, en tover je met weinig moeite een feestelijk gerecht op tafel!

Veelgestelde vragen

Pommes Duchesse (aardappelkroketjes)

Pommes Duchesse

Pommes Duchesse (aardappelkroketjes)
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 15 minutes
Baktijd: 20 minutes
Totaal: 44 minutes
Menugang: bijgerecht
Keuken: nederlands
Zoekwoord: aardappel, aardappelkroketjes, kroket, Pommes Duchesse
Porties: 20 stuks

Benodigdheden

  • 1 kookpan
  • 1 spuitzak met spuitmondje
  • 1 stamper

Ingrediënt
 

  • 750 g kruimige aardappelen
  • 50 g roomboter
  • 2 eidooiers
  • 2 el melk of room
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl paprikapoeder zoet of gerookt
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
  • Eventueel: 2 el geraspte Parmezaan of oude kaas
  • Verse kruiden zoals peterselie of tijm fijngehakt

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in ruim water met een snuf zout tot ze goed gaar zijn. Giet af en laat kort uitstomen.
  • Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper (geen mixer, anders wordt het te plakkerig). Voeg de boter, melk of room, eidooiers en kruiden toe en meng tot een gladde puree. Proef even en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  • Doe de puree in een spuitzak met een stervormig spuitmondje. Spuit mooie toefjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak de Pommes Duchesse in een voorverwarmde oven op 200 °C in ongeveer 20 minuten goudbruin en knapperig.
  • Leg de aardappeltoefjes voorzichtig in het mandje en bak ze op 180 °C voor 10–12 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Pommes Duchesse
Amount per Serving
Calories
55
% Daily Value*
Fat
 
2.5
g
4
%
Saturated Fat
 
1.5
g
9
%
Carbohydrates
 
7
g
2
%
Fiber
 
1
g
4
%
Protein
 
1
g
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating