Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.
pompoen-linzensoep kookenbakrecepten.nl herfst

Romige pompoen-linzensoep met rode linzen en kurkuma

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

AIs de herfst, is er niets zo fijn als een grote kom warme soep. Deze romige pompoen-linzensoep met rode linzen en kurkuma is een van mijn favoriete comfortfood-recepten. Hij is zacht, voedzaam, licht kruidig en ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken. Met een halve pompoen, rode linzen, kippenbouillon en een scheutje slagroom zet je in een klein uurtje een soep op tafel die iedereen lekker vindt.

Wat ik zelf zo leuk vind aan deze soep, is dat hij echt alles in zich heeft: romigheid, smaak, kleur én gezondheid. Door de toevoeging van kurkuma en knoflook krijgt de soep niet alleen meer diepte, maar ook extra voordelen voor je weerstand. Bovendien is de soep volledig gladgepureerd, waardoor hij ook heel geschikt is voor kinderen of mensen die niet zo van stukjes houden.

En wil je er een complete maaltijd van maken? Serveer deze soep dan met een stukje zelfgemaakt flatbread. Dat past er heerlijk bij en maakt de maaltijd nóg gezelliger.

Waarom pompoen en linzen zo gezond zijn

Naast dat deze soep gewoon ontzettend lekker is, is hij ook nog eens goed voor je lijf.

  • Pompoen bevat veel vezels en is rijk aan vitamine A en C. Dat helpt je weerstand een handje en is goed voor je ogen en huid.
  • Rode linzen zijn een bron van plantaardige eiwitten en ijzer. Ze maken de soep voedzaam en geven een fijne bite, ook al pureer je ze mee.
  • Kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking en geeft de soep zijn warme, goudgele kleur.
  • Knoflook is een klassieker voor smaak, maar staat ook bekend om zijn positieve invloed op je immuunsysteem.

Zo geniet je dus niet alleen van een lekkere soep, maar ook van een gezonde maaltijd die je energie geeft. Ben je nog opzoek naar een Boost voor je immuunsysteem in 1 slok? Probeer dan deze: Gember Shots met Citroen.

Recept pompoen-linzensoep

Ingrediënten (voor 4 kommen soep):

  • ½ pompoen (geschild en in blokjes)
  • 150 g rode linzen
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 1 grote ui
  • 100 ml slagroom (of kookroom)
  • 1 tl kurkuma
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit de knoflook en ui kort.
  2. Voeg de blokjes pompoen toe en bak ze een paar minuten mee.
  3. Voeg de rode linzen, kurkuma en kippenbouillon toe.
  4. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken, tot de linzen en pompoen zacht zijn.
  5. Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer of blender.
  6. Roer de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  7. Serveer met een extra swirl room en verse kruiden.

Variaties en tip

  • Vegetarisch: gebruik groentebouillon in plaats van kippenbouillon.
  • Extra pit: voeg een stukje verse gember toe tijdens het koken.
  • Nog romiger: vervang slagroom door kokosmelk voor een subtiele tropische smaak.
  • Voorbereiden: maak een dubbele portie en vries de helft in voor later.

Airfryer-optie

Je kunt de pompoenblokjes ook eerst in de airfryer roosteren voor een nog diepere smaak. Doe de blokjes met een beetje olijfolie in de airfryer op 180 °C voor 15 minuten. Daarna kun je ze aan de soep toevoegen en verder volgens recept maken.

Serveertip

Deze soep is heerlijk als lichte lunch, maar ook perfect als avondmaaltijd met wat rijst of brood erbij. Zelf serveer ik hem graag met mijn zelfgemaakte flatbread, ideaal om die romige soep mee op te lepelen, of een lekkere pizza. Ook een salade met frisse komkommer en tomaat past er goed bij. Ook een salade met frisse komkommer en tomaat past er goed bij.

FAQ Linzensoep met pompoen

Geloof mij…

Deze pompoen-linzensoep is een heerlijk verwarmend gerecht dat perfect past in de herfst en winter, maar eigenlijk het hele jaar door kan. Hij is makkelijk te maken, voedzaam en zit boordevol smaak en gezonde ingrediënten. Combineer hem met een stukje flatbread of ander brood en je hebt een complete maaltijd waar je het hele gezin blij mee maakt.

pompoen-linzensoep kookenbakrecepten.nl herfst

pompoen-linzensoep

Als het buiten kouder wordt, is er niets zo fijn als een grote kom warme soep.
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 20 minutes
afkoeltijd: 5 minutes
Totaal: 40 minutes
Menugang: soep
Keuken: nederlands
Zoekwoord: comfortfood, herstrecepten, linzensoep, pompoensoep
Porties: 6 porties

Benodigdheden

Ingrediënt
 

  • ½ pompoen geschild en in blokjes
  • 150 g rode linzen
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 100 ml slagroom of kookroom
  • 1 tl kurkuma
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit de knoflook en ui kort.
  • Voeg de blokjes pompoen toe en bak ze een paar minuten mee.
  • Voeg de rode linzen, kurkuma en kippenbouillon toe.
  • Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken, tot de linzen en pompoen zacht zijn.
  • Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer of blender.
  • Roer de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met een extra swirl room en verse kruiden.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top