Ben je op zoek naar een simpele paella met kip die ook nog eens vol smaak zit? Dan zit je met dit makkelijke paella recept helemaal goed! Deze variant van de klassieke Spaanse paella is perfect voor drukke doordeweekse dagen, maar ook feestelijk genoeg voor in het weekend. In plaats van zeevruchten kiezen we voor kipdijfilet en chorizo dat maakt dit recept niet alleen toegankelijker, maar ook heerlijk kruidig.
Met maar één pan zet je een kleurrijk gerecht op tafel dat barst van de smaak én dat binnen 30 minuten klaar is. Deze paella met chorizo en paprika bevat ingrediënten die je gewoon in de supermarkt vindt. Dus geen gedoe met schaaldieren of aparte kooktechnieken! Gewoon een lekker spaans eenpansgerecht waar iedereen blij van wordt.
Wat is paella eigenlijk?
Paella is een eenpansgerecht dat komt oorspronkelijk uit Valencia, aan de oostkust van Spanje. Oorspronkelijk werd het gemaakt door boeren die rijst, groenten, konijn en kip combineerden in een grote pan boven een houtvuur. In de loop der tijd zijn er heel veel varianten ontstaan, van vis- en zeevruchtenpaella tot vegetarische versies. In Spanje is het echt een familiemaaltijd: je eet het samen, direct uit de pan. Hoe leuk is dat?
Deze versie is iets eenvoudiger en toegankelijker. We laten de zeevruchten achterwege en kiezen voor ingrediënten die je gewoon in de supermarkt vindt. Perfect voor drukke gezinnen of als je eens iets anders wilt proberen dan een standaard rijstgerecht.
🛒 Wat heb je nodig? (voor 4-6 personen)
- 300 g kipdijfilet, in stukjes
- 100 g chorizo, in halve plakjes
- 1 rode paprika, in blokjes
- 150 g diepvriesdoperwten
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 300 g paellarijst (of risottorijst)
- 750 ml kippenbouillon
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl kurkuma (voor de kleur)
- Peper en zout naar smaak
- Olijfolie om in te bakken
- partjes citroen en verse peterselie voor de afwerking
Zo maak je dit eenpansgerecht:
- Bak de kip en chorizo
Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan of paellapan. Bak de kip rondom goudbruin. Voeg dan de chorizo toe en bak mee tot deze lekker begint te geuren en wat vet loslaat. - Groente erbij
Voeg nu de ui, knoflook en paprika toe en bak deze een paar minuten mee tot ze zacht beginnen te worden. - Kruiden en rijst toevoegen
Voeg de rijst toe samen met het gerookte paprikapoeder en kurkuma. Roer goed door zodat de rijst de smaken opneemt. - Bouillon erbij
Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en draai het vuur daarna laag. Laat het geheel zo’n 20 minuten zachtjes koken. Roer af en toe voorzichtig zodat de rijst niet aan de bodem plakt. - Doperwten toevoegen
De laatste 5 minuten voeg je de doperwten toe. Laat het geheel zachtjes doorgaren tot het vocht is opgenomen en de rijst gaar is. - Afmaken en serveren
Serveer met wat verse peterselie en partjes citroen. Zó simpel, maar zó lekker!
Variatietips
- Geen fan van chorizo? Vervang het door gerookte kip of vegetarische rookworst.
- Liever vis? Voeg op het einde wat gebakken garnalen of stukjes kabeljauw toe.
- Maak ‘m kidsproof door de paprika klein te snijden en wat extra doperwten toe te voegen.
📌 Pin het voor later!
”Simpele Paella met Kip & Chorizo”
Waarom dit recept top is
- Eén pan = weinig afwas
- Snel klaar in minder dan 30 minuten
- Vol smaak zonder ingewikkelde ingrediënten
- Budgetvriendelijk en vullend
- Makkelijk aan te passen aan jouw gezin of smaak
Toch iets met vis of garnalen maken? Kijk dan hier bij ons keto garnalen recept of de heerlijke zalm uit de oven!
Heb je dit recept gemaakt? Laat dan vooral weten wat je ervan vond! Ik vind het superleuk om jouw creaties terug te zien tag me op Instagram of stuur een foto via een berichtje. En wie weet deel ik jouw paella wel in mijn stories! Buen provecho! 🇪🇸

Benodigdheden
Ingrediënt
- 300 g kipdijfilet in stukjes
- 100 g chorizo in halve plakjes
- 1 rode paprika in blokjes
- 150 g diepvriesdoperwten
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 300 g paellarijst of risottorijst
- 750 ml kippenbouillon
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl kurkuma voor de kleur
- Peper en zout naar smaak
- Olijfolie om in te bakken
- optioneel partjes citroen en verse peterselie voor de afwerking
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan of paellapan. Bak de kip rondom goudbruin. Voeg dan de chorizo toe en bak mee tot deze lekker begint te geuren en wat vet loslaat.
- Voeg nu de ui, knoflook en paprika toe en bak deze een paar minuten mee tot ze zacht beginnen te worden.
- Voeg de rijst toe samen met het gerookte paprikapoeder en kurkuma. Roer goed door zodat de rijst de smaken opneemt.
- Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en draai het vuur daarna laag. Laat het geheel zo’n 20 minuten zachtjes koken. Roer af en toe voorzichtig zodat de rijst niet aan de bodem plakt.
- De laatste 5 minuten voeg je de doperwten toe. Laat het geheel zachtjes doorgaren tot het vocht is opgenomen en de rijst gaar is.
- Serveer met wat verse peterselie en partjes citroen. Zó simpel, maar zó lekker!