Turkse Pilav met kip en groente kookenbakrecepten.nl

Turkse pilav

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Compleet Turks Pilavgerecht met Kip en Groenten

Pilav is zo’n gerecht dat je makkelijk als bijgerecht kent, maar je kunt er ook makkelijk een volwaardige maaltijd van maken. In dit recept combineer ik luchtige Turkse pilav met sappige kip en kleurrijke groenten. Het resultaat is een complete maaltijd die zowel doordeweeks als op een klein feestje op tafel kan staan. Zelf maak ik dit gerecht graag op een doordeweekse avond: het is snel klaar, voedzaam én het hele gezin vindt het lekker.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de pilav:

  • 250 g lange korrel rijst (Basmati of Baldo)
  • 2 el boter of olijfolie
  • 50 g vermicelli (optioneel)
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 500 ml kippenbouillon of groentebouillon
  • 1 tl zout
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 2 el geroosterde pijnboompitten (optioneel)

Voor de kip:

  • 400 g kipfilet, in blokjes
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de groenten:

  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 courgette, in halve maantjes
  • 150 g doperwtjes (vers of diepvries)
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl sumak of citroensap

Benodigdheden

  • Koekenpan of sauspan met deksel
  • Houten lepel
  • Snijplank en scherp mes
  • Oven of pan (voor kip en groenten)

Het verhaal achter dit gerecht

Voor mij heeft pilav altijd iets troostends, maar door er kip en groenten bij te combineren, wordt het een complete maaltijd die het hele gezin blij maakt. Toen ik dit gerecht voor het eerst maakte, merkte ik dat het niet alleen voedzaam is, maar ook prachtig oogt: de gele rijst, de groene doperwtjes en de rode paprika samen maken het een echte eyecatcher.

Zo maak je het Turkse pilavgerecht

Stap 1: Rijst voorbereiden

Spoel de rijst goed onder koud water en laat het 5–10 minuten weken. Dit zorgt voor luchtige, losse korrels.

Stap 2: Vermicelli en ui bakken

Smelt de boter in een pan, bak de vermicelli goudbruin en voeg de ui toe. Bak kort mee tot glazig.

Stap 3: Rijst koken

Voeg de rijst toe en bak 2–3 minuten mee. Giet de bouillon erbij, voeg zout toe en breng aan de kook. Zet daarna het vuur laag, dek af en laat 15 minuten zachtjes koken. Haal van het vuur en laat nog 5 minuten rusten. Roer voorzichtig los met een vork en voeg peterselie en pijnboompitten toe.

Stap 4: Kip bereiden

Verhit olijfolie in een koekenpan. Kruid de kip met paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper. Bak in 6–8 minuten goudbruin en gaar.

Stap 5: Groenten roerbakken

Verhit olijfolie in een pan en bak paprika, courgette en doperwtjes 5–7 minuten tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met sumak of een scheutje citroensap voor frisse smaak.

Stap 6: Samenstellen

Schep de pilav op borden en verdeel de kip en groenten erover. Garneer eventueel met extra peterselie en pijnboompitten.

Tips & Variaties

  • Vegan optie: Vervang kip door gebakken tofu of tempeh en gebruik groentebouillon.
  • Extra smaak: Voeg 1 tl komijn of korianderpoeder toe aan de kip voor een warmere smaak.
  • Maak het feestelijk: Strooi er granaatappelpitjes over voor kleur en frisse smaak.
  • Mealprep: Pilav, kip en groenten kunnen apart worden bewaard in luchtdichte bakjes en blijven 2–3 dagen goed in de koelkast.

Receptgerelateerde interne links

Nog meer turkse recepten:

Dit recept…

Met dit recept heb je een volwaardige Turkse maaltijd op tafel staan: luchtige pilav, sappige kip en knapperige groenten. Het is snel, voedzaam en iedereen kan meegenieten. Probeer gerust je eigen twist, zoals extra kruiden, noten of een frisse dressing. Laat weten hoe jouw versie is gelukt, ik ben benieuwd naar jullie creaties!

FAQ over de Turkse Pilav

Turkse Pilav met kip en groente kookenbakrecepten.nl

Turkse Pilav met kip en groente

Leer hoe je zelf heerlijke Turkse pilav met kip maakt, een compleet, smaakvol gerecht dat binnen 30 minuten op tafel staat.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 20 minutes
0 minutes
Totaal: 29 minutes
Menugang: avondeten
Keuken: turks
Zoekwoord: pilav, turkse pilav

Ingrediënt
 

  • 250 g lange korrelrijst bijv. Baldo of basmati
  • 300 g kipfilet in blokjes
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 wortel in kleine stukjes
  • 2 el boter of olijfolie
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl komijn
  • ½ tl zout
  • Snuf zwarte peper
  • Eventueel: handje doperwtjes of maïs voor extra kleur

Instructies

  • Spoel de rijst goed onder koud water en laat het 5–10 minuten weken. Dit zorgt voor luchtige, losse korrels.
  • Smelt de boter in een pan, bak de vermicelli goudbruin en voeg de ui toe. Bak kort mee tot glazig.
  • Voeg de rijst toe en bak 2–3 minuten mee. Giet de bouillon erbij, voeg zout toe en breng aan de kook. Zet daarna het vuur laag, dek af en laat 15 minuten zachtjes koken. Haal van het vuur en laat nog 5 minuten rusten. Roer voorzichtig los met een vork en voeg peterselie en pijnboompitten toe.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan. Kruid de kip met paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper. Bak in 6–8 minuten goudbruin en gaar.
  • Verhit olijfolie in een pan en bak paprika, courgette en doperwtjes 5–7 minuten tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met sumak of een scheutje citroensap voor frisse smaak.
  • Schep de pilav op borden en verdeel de kip en groenten erover. Garneer eventueel met extra peterselie en pijnboompitten.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating