Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.
Vegetarische rijstsalade met feta en geroosterde groenten

Vegetarische rijstsalade met feta en geroosterde groenten

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Deze vegetarische rijstsalade is ideaal voor drukke dagen of wanneer je gewoon geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Op zoek naar een recept dat je weinig tijd kost, maar wél lekker en voedzaam is? Met een paar simpele ingrediënten en wat geroosterde groenten zet je zo een kleurrijk gerecht op tafel. Hier is deze salade een favoriet vooral als het zo warm buiten is maar hij is ook heerlijk met koudere dagen als bijgerecht!

Je kunt de salade zowel koud als lauwwarm eten, waardoor hij perfect is voor een snelle lunch, als bijgerecht bij de barbecue of om mee te nemen naar een picknick.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 300 g basmati- of pandanrijst
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • 1 rode ui
  • 150 g feta
  • 50 g ongezouten zonnebloempitten of pijnboompitten
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • Peper en zout naar smaak

Voor de dressing

  • 3 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 el honing of agavesiroop
  • 1 tl mosterd

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de verpakking. Giet af en laat volledig afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C.
  3. Snijd de groenten (paprika’s, courgette en ui) in grove stukken. Meng ze met 3 el olijfolie, paprikapoeder, oregano, peper en zout.
  4. Rooster de groenten in de oven in ± 20 minuten gaar en licht gekaramelliseerd. Laat iets afkoelen.
  5. Rooster de pitten kort in een droge koekenpan tot ze licht goudbruin zijn.
  6. Maak de dressing: meng olijfolie, citroensap, honing en mosterd.
  7. Meng de salade: doe de rijst, geroosterde groenten en dressing in een schaal. Verkruimel de feta erover en strooi de pitten er als laatste bij.
  8. Serveer koud of lauwwarm.

💡 Tip: Je kunt ook wat rucola of spinazie toevoegen voor extra frisheid.

Tips & variaties

  • Kook de rijst in groentebouillon voor extra smaak.
  • Voeg wat verse kruiden toe, zoals basilicum, koriander of munt.
  • Meng gerookt paprikapoeder of komijn door de groenten voor een warmere smaak.
  • Rooster een handje pijnboompitten of amandelschaafsel voor extra bite.
  • Gebruik eens zachte geitenkaas in plaats van feta voor een romige twist.

En het mooiste? Je kunt de groenten makkelijk wisselen met wat je in huis hebt restjes uit de koelkast zijn hier perfect voor. Zo zet je supersnel een voedzame en kleurrijke maaltijd op tafel.

📌 Pin het voor later!

”Vegetarische rijstsalade met feta en geroosterde groenten”

Lekker voor erbij

Deze vegetarische rijstsalade is heerlijk als lichte maaltijd, maar ook perfect als bijgerecht bij een zomerse barbecue of een picknick. Zin in nog meer inspiratie? Kijk dan eens naar deze recepten op mijn blog:

Vegetarische rijstsalade met feta en geroosterde groenten

Vegetarische rijstsalade met feta en geroosterde groenten

Op zoek naar een recept dat je weinig tijd kost, maar wél lekker en voedzaam is?
Voorbereiding: 5 minutes
Kooktijd: 11 minutes
afkoeltijd: 1 hour
Totaal: 15 minutes
Menugang: bijgerecht, salade
Keuken: italiaans, mediteraans
Zoekwoord: rijst, rijstsalade, salade
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • 1 pan
  • 1 schaal

Ingrediënt
 

Voor de salade:

  • 300 g basmati- of pandanrijst
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • 1 rode ui
  • 150 g feta
  • 50 g ongezouten zonnebloempitten of pijnboompitten
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • Peper en zout naar smaak

Voor de dressing:

  • 3 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 el honing of agavesiroop
  • 1 tl mosterd

Instructies

  • Kook de rijst volgens de verpakking. Giet af en laat volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de groenten (paprika’s, courgette en ui) in grove stukken. Meng ze met 3 el olijfolie, paprikapoeder, oregano, peper en zout.
  • Rooster de groenten in de oven in ± 20 minuten gaar en licht gekaramelliseerd. Laat iets afkoelen.
  • Rooster de pitten kort in een droge koekenpan tot ze licht goudbruin zijn.
  • Maak de dressing: meng olijfolie, citroensap, honing en mosterd.
  • Meng de salade: doe de rijst, geroosterde groenten en dressing in een schaal. Verkruimel de feta erover en strooi de pitten er als laatste bij.
  • Serveer koud of lauwwarm.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Vegetarische rijstsalade met feta en geroosterde groenten
Amount per Serving
Calories
330
% Daily Value*
Fat
 
14
g
22
%
Carbohydrates
 
40
g
13
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
4
g
4
%
Protein
 
10
g
20
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top