Een geurige appelkruimeltaart uit de oven, met een dampende kop thee erbij, is het ultieme comfortfood. Het heerlijke contrast tussen de zachte appels, de zoetzure smaak van rozijnen en cranberries, en het knapperige kruimeldeeg met walnoten maakt deze taart een onweerstaanbare traktatie.
5grote appelsbijv. Elstar of Goudreinetten, geschild en in blokjes
50grozijnen
50ggedroogde cranberries
2eetlepels suiker
1theelepel kaneel
1eetlepel citroensap
1eetlepel maizena
Voor het kruimeldeeg
150gbloem
100gboterkoud, in blokjes
100glichtbruine basterdsuiker
50ggehakte walnoten
Instructies
Meng de bloem, suiker en een snufje zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf het met je vingers door de bloem tot het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg het ei toe en kneed kort tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Doe de appelblokjes in een grote kom. Voeg de rozijnen, cranberries, suiker, kaneel, citroensap en maizena toe. Meng alles goed door elkaar en zet opzij.
Meng de bloem, basterdsuiker en boter in een kom en wrijf met je vingers tot kruimels. Voeg de gehakte walnoten toe en meng kort.
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
Rol het deeg uit en bekleed de springvorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Schep de appelvulling op het deeg en verdeel gelijkmatig. Strooi het kruimeldeeg over de appels.
Bak de taart 45-50 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is en de appels zacht zijn.
Laat de taart minimaal 15 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt. Serveer eventueel met een bolletje vanille-ijs of een lepel slagroom