Go Back
+ servings
stroopwafel recept

Authentiek Stroopwafel Recept

Verras vrienden en familie met dit authentieke stroopwafel recept. Een uitdagend maar bevredigend bakproject! Voor alle stroopwafel liefhebbers.
Voorbereiding: 30 minutes
Kooktijd: 20 minutes
Totaal: 50 minutes
Menugang: Snack
Keuken: nederlands
Zoekwoord: stroopwafel recept, stroopwafels
Porties: 10

Ingrediënt
 

  • Bloem: Bloem vormt de basis van de wafels. Gebruik gewone bloem geen zelfrijzend bakmeel. Voor een nootachtige smaak kun je een deel vervangen door volkorenmeel.
  • Boter: Zorg ervoor dat de boter ongezouten is en op kamertemperatuur zodat hij makkelijk mengt met de andere ingrediënten. Je kunt plantaardige boter gebruiken voor een zuivelvrije variant.
  • Bruine basterdsuiker: Dit geeft de wafels hun kenmerkende zoete smaak en helpt ze om mooi bruin te worden tijdens het bakken. Lichtbruine basterdsuiker geeft een mildere smaak dan donkerbruine.
  • Droge gist: Gist is essentieel voor de structuur van de wafels. Activeer de gist met een beetje lauwwarm water en suiker voordat je het aan het deeg toevoegt.
  • Stroop: De essentie van elke stroopwafel! Roomboter stroop is makkelijk te verkrijgen bij de meeste grote supermarkten.
  • Kaneel: Warm en kruidig. Koop deze waar jij kruiden het liefst koopt. Een lekkere toevoeging kan kardamon of kruidnagel zijn.

Instructies

  • Activeer de gist: Meng de droge gist met lauwwarm water en een beetje suiker. Laat het 5-10 minuten staan tot het schuimig wordt.
  • Meng de ingrediënten: Meng de bloem, boter, basterdsuiker, zout en kaneel in een kom. Voeg de geactiveerde gist toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg rijzen: Dek het deeg af en laat het op een warme plaats ongeveer een uur rijzen, of tot het in volume is verdubbeld.
  • Verdeel het deeg: Verdeel het deeg in kleine bolletjes van ongeveer 50 gram.
  • Bak de wafels: Verwarm het wafelijzer en bak de bolletjes deeg tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Snijd de wafels: Snijd de wafels direct na het bakken doormidden met een scherp mes. Wees voorzichtig, want ze zijn heet!
  • Bereid de stroop: Verwarm de stroop in een pannetje met bruine suiker, boter en kaneel. Laat het zachtjes pruttelen tot de suiker is opgelost.
  • Vul de wafels: Smeer de warme stroop tussen de twee helften van de wafel en druk ze zachtjes aan.

Tips

  • Voor een extra knapperige wafel kun je het deeg iets dunner uitrollen.
  • De stroopvulling kan ook op smaak gebracht worden met een vleugje vanille of nootmuskaat.
  • Stroopwafels zijn het lekkerst op de dag van bereiding, maar kunnen luchtdicht verpakt tot 3 dagen bewaard worden.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Authentiek Stroopwafel Recept
Amount per Serving
Calories
380
% Daily Value*
Fat
 
18
g
28
%
Carbohydrates
 
50
g
17
%
Sugar
 
30
g
33
%
Protein
 
4
g
8
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten