Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet deze in.
Doe de drie rijpe bananen in een grote kom en prak ze fijn met een vork.
Voeg de eieren, plantaardige olie en honing toe aan de geprakte bananen. Klop dit goed door elkaar tot een glad mengsel.
Zeef het volkorenmeel, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout boven de kom met de natte ingrediënten. Meng alles tot een egaal beslag.
Roer de gehakte walnoten door het beslag.
Schenk het beslag in de voorbereide cakevorm. Voeg vervolgens de hazelnootpasta toe in lepeltjes en maak mooie swirls met een satéprikker of mes.
Snijd de extra banaan doormidden en leg deze bovenop het beslag met de platte kant naar boven.
Plaats de cakevorm in de oven en bak het bananenbrood in ongeveer 50-60 minuten gaar. Controleer met een satéprikker: als deze er schoon uitkomt, is het brood klaar.
Haal het bananenbrood uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen in de vorm. Verplaats het daarna naar een rooster om volledig af te koelen.