Go Back
+ servings
Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon – Klassieke Franse stoofschotel

Authentieke Franse stoofpot van rundvlees en groenten, langzaam gegaard tot een rijke, volle smaak.
Voorbereiding: 30 minutes
Kooktijd: 3 hours
Totaal: 3 hours 30 minutes
Menugang: hoofdgerecht
Keuken: frans
Zoekwoord: Boeuf Bourguignon
Porties: 4

Ingrediënt
 

  • 1 kg rundvlees suddervlees zoals riblappen, in blokjes
  • 150 g gerookt spek in blokjes
  • 2 uien grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook geplet
  • 2 wortels in dikke plakken
  • 2 stengels bleekselderij in stukken
  • 2 el tomatenpuree
  • 500 ml rode wijn of 500 ml runderbouillon + 2 el appelciderazijn voor alcoholvrije versie
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 1 el bloem
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout

Voor de groenten

  • 200 g champignons gehalveerd
  • 12 kleine zilveruitjes
  • Verse peterselie fijngehakt (voor garnering)

Instructies

  • Voorbereiden
  • Verwarm de oven voor op 160°C. Dep het vlees droog met keukenpapier; dit zorgt voor een mooiere bruining. Bestrooi het vlees licht met zout en peper en bestuif met bloem.
  • Vlees en spek bakken
  • Verhit de olijfolie in een zware stoofpan. Bak het spek tot het goudbruin is en haal uit de pan. Bak vervolgens het rundvlees in porties aan, zodat het mooi bruin wordt. Voeg het spek terug bij het vlees.
  • Groenten en aromaten toevoegen
  • Doe de uien, wortels en bleekselderij in de pan en bak 5 minuten mee. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten tot de aroma’s vrijkomen.
  • Blussen en sudderen
  • Giet de wijn (of bouillon met appelciderazijn) erbij en breng zachtjes aan de kook. Voeg de runderbouillon, laurier en tijm toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Ovenstoven
  • Dek de pan af en zet 2,5 tot 3 uur in de oven. Het vlees moet boterzacht zijn en de saus een rijke, diepe smaak hebben. Controleer halverwege en roer voorzichtig door.
  • Groenten bakken
  • Bak intussen de champignons en zilveruitjes in een beetje boter of olie tot ze goudbruin zijn. Voeg ze 30 minuten voor het einde toe aan de stoofschotel, zodat ze smaak opnemen maar hun structuur behouden.
  • Serveren
  • Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de saus. Garneer met verse peterselie en serveer met aardappelpuree, pasta of een knapperig stuk stokbrood.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Boeuf Bourguignon – Klassieke Franse stoofschotel
Amount per Serving
Calories
580
% Daily Value*
Fat
 
32
g
49
%
Carbohydrates
 
18
g
6
%
Fiber
 
4
g
17
%
Protein
 
42
g
84
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten