Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 160°C. Dep het vlees droog met keukenpapier; dit zorgt voor een mooiere bruining. Bestrooi het vlees licht met zout en peper en bestuif met bloem.
Vlees en spek bakken
Verhit de olijfolie in een zware stoofpan. Bak het spek tot het goudbruin is en haal uit de pan. Bak vervolgens het rundvlees in porties aan, zodat het mooi bruin wordt. Voeg het spek terug bij het vlees.
Groenten en aromaten toevoegen
Doe de uien, wortels en bleekselderij in de pan en bak 5 minuten mee. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten tot de aroma’s vrijkomen.
Blussen en sudderen
Giet de wijn (of bouillon met appelciderazijn) erbij en breng zachtjes aan de kook. Voeg de runderbouillon, laurier en tijm toe. Breng op smaak met peper en zout.
Ovenstoven
Dek de pan af en zet 2,5 tot 3 uur in de oven. Het vlees moet boterzacht zijn en de saus een rijke, diepe smaak hebben. Controleer halverwege en roer voorzichtig door.
Groenten bakken
Bak intussen de champignons en zilveruitjes in een beetje boter of olie tot ze goudbruin zijn. Voeg ze 30 minuten voor het einde toe aan de stoofschotel, zodat ze smaak opnemen maar hun structuur behouden.
Serveren
Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de saus. Garneer met verse peterselie en serveer met aardappelpuree, pasta of een knapperig stuk stokbrood.