Go Back
+ servings

Bossche Bollen Recept

Klassieke Brabantse gebakjes bestaande uit een soes gevuld met slagroom en overgoten met pure chocolade.
Voorbereiding: 30 minutes
Kooktijd: 30 minutes
Totaal: 1 hour
Menugang: Appetizer, Dessert
Keuken: nederlands
Zoekwoord: bossche bollen, chocoladebol
Porties: 10

Ingrediënt
 

Voor de soezen:

  • 125 ml water
  • 50 gram roomboter
  • 75 gram bloem gezeefd
  • 1 snufje zout
  • 2-3 middelgrote eieren afhankelijk van de grootte

Voor de vulling:

  • 500 ml verse slagroom
  • 2-3 eetlepels suiker naar smaak
  • 1 zakje vanillesuiker optioneel

Voor de chocoladeglazuur:

  • 200 gram pure chocolade minimaal 70% cacao
  • 2-3 eetlepels melk of room optioneel

Instructies

De soezen maken:

  • Doe het water en de boter in een steelpan met het zout. Breng dit aan de kook en zorg ervoor dat de boter helemaal gesmolten is.
  • Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de gezeefde bloem toe. Roer met een houten lepel tot een gladde bal ontstaat die loskomt van de zijkanten van de pan.
  • Laat het deeg een paar minuten afkoelen.
  • Klop de eieren los in een kom. Voeg beetje bij beetje het ei toe aan het deeg, terwijl je mixt tot een glad en glanzend deeg ontstaat dat in een V-vorm van de lepel druipt.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe het soezendeeg in een spuitzak met een gladde, ronde spuitmond. Spuit ronde bolletjes op de bakplaat (ongeveer 5-6 cm doorsnede) met voldoende ruimte ertussen.
  • Druk eventuele scherpe puntjes op de soezen plat met een natte vinger.
  • Bak de soezen in het midden van de oven in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar. Open de oven tijdens het bakken niet!
  • Zet de oven uit en laat de ovendeur op een kier staan. Laat de soezen nog 10-15 minuten in de langzaam afkoelende oven drogen.
  • Laat de soezen volledig afkoelen op een rooster.

De vulling maken:

  • Klop de slagroom stijf met de suiker en eventueel de vanillesuiker.

De chocoladeglazuur maken:

  • Breek de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een hittebestendige kom.
  • Plaats de kom boven een pan met zacht kokend water (au bain-marie) en smelt de chocolade al roerend. Voeg eventueel een klein scheutje melk of room toe als de chocolade te dik is.

De Bossche bollen vullen en afmaken:

  • Maak een klein sneetje aan de onderkant van elke afgekoelde soes.
  • Vul de soezen royaal met de geklopte slagroom met behulp van een spuitzak of een lepel. (Je kunt de soezen ook horizontaal doorsnijden en vullen).
  • Doop de bovenkant van de gevulde bollen in de gesmolten chocolade.
  • Laat de overtollige chocolade even uitdruipen.
  • Laat de Bossche bollen even opstijven in de koelkast voordat je ze serveert.

Tips

  • Tips:
    • Wees precies met de hoeveelheden voor het soezendeeg.
    • Open de oven niet tijdens het bakken van de soezen.
    • Laat de soezen volledig afkoelen voordat je ze vult.
    • Gebruik chocolade van goede kwaliteit voor de glazuur.
  • Variaties:
    • Mini Bossche Bolletjes
    • Witte Chocolade Bollen
    • Mokka Bollen
    • Vegan Bossche Bollen (verwijs naar een apart recept of geef algemene tips)
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten