Go Back
+ servings

Brabantse Worstenbroodjes

Heerlijke Brabantse worstenbroodjes! Dit recept voor worstenbroodjes combineert sappig gekruid rundergehakt met luchtig, zelfgemaakt deeg. Perfect voor een hartige snack of een feestelijke traktatie!
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 25 minutes
Totaal: 1 hour 45 minutes
Menugang: lunch
Zoekwoord: brood bakken
Porties: 12

Ingrediënt
 

  • 300 g rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 beschuiten of paneermeel fijn gemalen
  • 1 eetlepel gehaktkruiden
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 600 g patentbloem
  • 75 g boter op kamertemperatuur
  • 1 zakje 7 g droge gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel zout
  • 1 ei
  • 300-350 ml lauwwarm water

Instructies

  • Doe het zakje droge gist in een glas met 100 ml lauwwarm water.
  • Voeg 1 eetlepel suiker toe en roer even door.
  • Laat het mengsel 5-10 minuten staan tot het begint te schuimen en bubbelen. Dit betekent dat het gist actief is.
  • Meng in een grote kom het rundergehakt met het ei, de fijngemalen beschuiten, gehaktkruiden, kaneel, komijnpoeder, paprikapoeder, zout en peper.
  • Kneed alles goed door elkaar tot een stevig mengsel. Zet het mengsel apart.
  • Doe de patentbloem in een grote kom.
  • Voeg de zachte boter toe en wrijf het door de bloem tot het goed gemengd is.
  • Voeg het geactiveerde gistmengsel toe, samen met het ei en de resterende 300 ml lauwwarm water.
  • Kneed het deeg tot het samenkomt en voeg dan de eetlepel zout toe.
  • Kneed verder gedurende ongeveer 10 minuten, tot het deeg soepel en elastisch is.
  • Dek de kom af met een schone doek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume is verdubbeld.
  • Verdeel het gerezen deeg in 12 gelijke porties.
  • Rol elke portie uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dikte.
  • Leg de worstjes op het uitgerolde deeg en vouw het deeg eromheen, druk de naden goed dicht.
  • Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de worstenbroodjes af met een schone doek en laat ze nog eens 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak de worstenbroodjes in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat ze even afkoelen voor je ze serveert.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten