Giet 340 ml lauwwarm water in een grote mengkom en roer de el suiker, gist, en 1½ eetlepel olijfolie erdoor. Laat dit mengsel 10 minuten staan zodat de gist kan activeren.
Voeg het gistmengsel aan de bloem, griesmeel en het zout toe. Roer met een spatel tot een glad deeg ontstaat. (ik heb het met een deegmachine gedaan) Het deeg blijft behoorlijk nat. Dek de kom af met folie en een schone theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume is verdubbeld.
of gebruik een keukenmachine om ze in kleine stukjes te hakken, en fruit ze eventjes aan in de pan met een beetje olijfolie of boter, voeg hieraan wat italiaanse kruiden toe. Laat deze even afkoelen en vouw de uien en knoflook door het deeg heen.
Verdeel het gerezen deeg in 9 gelijke bolletjes en druk ze met je handen plat tot ronde broodjes van ongeveer 12 cm doorsnee. Leg ze op bakpapier, dek losjes af met vershoudfolie, en laat ze nog 20 minuten rijzen.
Bestrijk de focaccia’s met de rest van het water, zorg ervoor dat de kuiltjes goed gevuld zijn. Bestrooi met zeezout voor extra smaak.
Besprenkel de gebakken focaccia’s met de resterende olijfolie en laat ze even afkoelen voordat je ze serveert. Geniet van je zelfgemaakte, heerlijk geurige focaccia!
grove zeezout er overheen, leg ze op de bakplaat en bak ze in ongeveer 12-15 minuten lichtbruin en gaar.