Go Back
+ servings
franse uiensoep

Franse uiensoep recept

Franse uiensoep is het perfecte gerecht voor de koude maanden. De warmte, de rijke smaak, en de gezondheidsvoordelen maken het een absolute favoriet. De koude maanden vragen om warme, hartige gerechten die niet alleen je lichaam verwarmen, maar ook boordevol gezonde eigenschappen zitten. Een perfect recept? Franse uiensoep! Deze klassieke soep is niet alleen ontzettend lekker en simpel te maken, maar biedt ook tal van voordelen voor je gezondheid. In deze blog vertel ik je alles over Franse uiensoep, de voordelen van uien en geef ik je een heerlijk recept dat je zeker wilt proberen.
Voorbereiding: 30 minutes
Kooktijd: 25 minutes
Opmaaktijd: 5 minutes
Totaal: 1 hour
Menugang: bijgerecht
Keuken: frans
Zoekwoord: franse uiensoep
Porties: 5

Benodigdheden

  • 1 grote pan

Ingrediënt
 

  • 6 grote uien in dunne ringen gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie of roomboter
  • 1 liter runder- of groentebouillon
  • 2 takjes tijm of een theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel appelazijn voor een subtiele zuurgraad, ter vervanging van wijn
  • Peper en zout naar smaak
  • 4 sneetjes stokbrood of baguette
  • 100 gram geraspte kaas Gruyère of een andere pittige kaas

Instructies

  • Verhit de olijfolie of roomboter in een grote pan op laag vuur. Voeg de uien toe en laat ze langzaam karamelliseren. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen.
  • Voeg de tijm, het laurierblad en een snufje peper en zout toe. Roer de appelazijn erdoor om een extra smaaklaag toe te voegen en laat een minuutje zachtjes sudderen.
  • Schenk de bouillon erbij en laat de soep nog 20 minuten zachtjes pruttelen. Proef en voeg eventueel meer peper en zout toe.
  • Rooster ondertussen de sneetjes stokbrood en bestrooi ze met geraspte kaas. Zet ze kort onder de grill tot de kaas mooi gesmolten is.
  • Serveer de soep in kommen en leg op elke kom een sneetje stokbrood met kaas. Geniet ervan!
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten