Go Back

Gevulde bolussen

Gevulde bolussen zijn een geliefde lekkernij in Nederland, en ze zijn vooral populair bij feestelijke gelegenheden. Deze heerlijke zoetigheden hebben een luchtige, zachte structuur en zijn vaak gevuld met verschillende smaken.

Benodigdheden

Ingrediënt
 

  • 500 g bruine basterdsuiker
  • 500 g bloem
  • 2 eieren
  • 45 g boter op kamertemperatuur
  • 250 ml melk lauwwarm
  • 10 g zout
  • 7 g droge gist of 25 g verse gist
  • 1 tl kaneel
  • 500 ml melk
  • 100 g suiker
  • 50 g maïzena
  • 4 eidooiers
  • 1 vanillestokje of 1 tl vanille-extract
  • 250 ml slagroom
  • 2 el poedersuiker

Instructies

  • Meng de bloem en het zout in een grote kom.
  • Los de gist op in de lauwwarme melk. Voeg dit mengsel toe aan de bloem.
  • Voeg de eieren toe aan de kom en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
  • Voeg de zachte boter toe en kneed verder tot een glad en elastisch deeg, ongeveer 10 minuten.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek, totdat het in volume is verdubbeld.
  • Bereiden van de suiker/kaneel mix:
  • Meng de bruine basterdsuiker en kaneel in een ruime kom.
  • Verdeel het gerezen deeg in ongeveer 10 gelijke stukken.
  • Rol elk stuk deeg uit tot een dunne streng van ongeveer 30 cm lang.
  • Rol de strengen door de suiker/kaneel mix zodat ze goed bedekt zijn.
  • Vorm elke streng in een losse spiraal (zoals een slakkenhuis) en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat het uiteinde van de streng onderaan zit om te voorkomen dat de bolus loskomt tijdens het bakken.
  • Laat de bolussen nogmaals 30 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 205°C.
  • Bak de bolussen in 7 minuten goudbruin.
  • Haal de bolussen direct na het bakken van de bakplaat en leg ze ondersteboven op een ander vel bakpapier om plakken te voorkomen.
  • Verwarm de melk in een steelpan samen met het opengesneden vanillestokje (of voeg vanille-extract toe aan de melk).
  • Klop in een kom de eidooiers met de suiker tot een luchtig mengsel. Voeg de maïzena toe en meng goed.
  • Giet een klein beetje van de warme melk bij het eidooiermengsel om het tempereren, terwijl je blijft roeren.
  • Giet het mengsel terug in de pan bij de rest van de melk.
  • Verwijder het vanillestokje en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het kort doorkoken totdat het dikker wordt.
  • Haal de pan van het vuur en laat de banketbakkersroom afkoelen. Bedek de room met plasticfolie direct op het oppervlak om velvorming te voorkomen.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker (optioneel) tot zachte pieken.
  • Zodra de banketbakkersroom volledig is afgekoeld, spatel je voorzichtig de slagroom erdoorheen. Zorg ervoor dat het mengsel luchtig blijft.
  • Snijd nu de afgekoelde bolussen door het midden en spuit de Zwitserse room ertussen.
  • Maak af met wat poedersuiker

Tips

Geniet van deze heerlijke gevulde bolussen!
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten