Meng bloem, speculaaskruiden (of zelfgemaakte mix), basterdsuiker en een snufje zout in een grote kom.
Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingers door de bloem tot je een kruimelig mengsel krijgt.
Voeg de melk toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
Zelf maken? Meng 100 g gemalen amandelen met 100 g suiker, 1 eiwit en een beetje citroensap. Kneed tot een stevig, maar soepel geheel.
Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
Rol 2/3 van het deeg uit tot een rechthoek die precies in je bakvorm past. Bekleed hiermee de vorm.
Rol het amandelspijs uit tot dezelfde grootte en leg het op het deeg.
Rol het resterende deeg uit en leg dit bovenop het spijs. Druk de randen goed aan.
Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en leg eventueel wat hele amandelen bovenop.
Bak de gevulde speculaas 35-40 minuten in de oven, tot hij mooi goudbruin is.
Laat volledig afkoelen voordat je hem snijdt, dan blijft de vulling stevig.