Go Back
+ servings
Gevulde Speculaas kookenbakrecepten.nl

Gevulde speculaas

De geur van speculaaskruiden, warme amandelspijs en een krokant deeg… ik word er direct blij van.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 35 minutes
afkoeltijd: 1 hour
Totaal: 45 minutes
Menugang: koek
Keuken: nederlands
Zoekwoord: gevulde speculaas, pepernoten, sinterklaas, speculaas
Porties: 16 stukken

Benodigdheden

  • 1 ovenschaal of bakblik

Ingrediënt
 

Voor het deeg

  • 300 g bloem
  • 150 g koude boter in blokjes
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 2 tl speculaaskruiden of zelfgemaakt – zie hieronder
  • Snufje zout
  • 2 el melk

Voor de vulling

  • 200 g amandelspijs zelfgemaakt of kant-en-klaar
  • 1 ei voor het bestrijken
  • Hele amandelen optioneel, voor bovenop

Instructies

  • Meng bloem, speculaaskruiden (of zelfgemaakte mix), basterdsuiker en een snufje zout in een grote kom.
  • Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingers door de bloem tot je een kruimelig mengsel krijgt.
  • Voeg de melk toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Zelf maken? Meng 100 g gemalen amandelen met 100 g suiker, 1 eiwit en een beetje citroensap. Kneed tot een stevig, maar soepel geheel.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
  • Rol 2/3 van het deeg uit tot een rechthoek die precies in je bakvorm past. Bekleed hiermee de vorm.
  • Rol het amandelspijs uit tot dezelfde grootte en leg het op het deeg.
  • Rol het resterende deeg uit en leg dit bovenop het spijs. Druk de randen goed aan.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en leg eventueel wat hele amandelen bovenop.
  • Bak de gevulde speculaas 35-40 minuten in de oven, tot hij mooi goudbruin is.
  • Laat volledig afkoelen voordat je hem snijdt, dan blijft de vulling stevig.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten