Go Back
gezonde kwarktaart

Gezonde kwarktaart

Een frisse, romige kwarktaart klinkt toch als de ultieme traktatie? Het beste nieuws: deze taart is zo gezond dat je hem zelfs als ontbijt kunt eten! Het goede nieuws: je kunt deze lekkernij ook maken op een gezondere manier, zonder gelatine en met voedzame alternatieven.
Voorbereiding: 30 minutes
Kooktijd: 5 minutes
Opstijven: 5 hours
Totaal: 35 minutes
Menugang: Dessert, gebak, ontbijt
Keuken: nederlands
Zoekwoord: Kwarktaart

Benodigdheden

Ingrediënt
 

Voor de bodem (kies uit 2 opties)

  • Optie 1: Speculoosbodem
  • 200 g speculooskoekjes
  • 75 g kokosolie gesmolten
  • Optie 2: Havermoutbodem extra gezond!
  • 150 g havermout
  • 50 g amandelmeel
  • 2 el honing of agavesiroop
  • 75 g kokosolie gesmolten

Voor de vulling:

  • 400 g Griekse yoghurt bij voorkeur 10% vet voor een romige structuur. Je kunt ook yoghurt gebruiken, maar voor de stevigheid is het beter om kwark te gebruiken of een extra zakje Klopfix toe te voegen als je toch yoghurt gebruikt.
  • 200 g kwark
  • 250 ml slagroom
  • 2 zakjes Klopfix
  • 75-100 g honing of een natuurlijke suikervervanger zoals erythritol of ahornsiroop
  • 1 tl Vanillepoeder deze heb ik gebruikt omdat je de mooie vanillepuntjes terug ziet of gebruik 1 tl vanille-extract

Voor de topping:

  • Vers fruit zoals aardbeien, blauwe bessen of kiwi
  • Optioneel: pure chocolade of een laagje zelfgemaakte vruchtencompote

Voor de fruitgelei:

  • 150 g frambozen
  • 150 g bosbessen
  • 1 el honing of agavesiroop
  • 1 tl maïzena
  • 2 el water

Instructies

Stap 1: De bodem maken

  • Voor de speculoosbodem: Verkruimel de speculooskoekjes fijn (bijvoorbeeld met een keukenmachine) en meng met de gesmolten kokosolie.
  • Voor de havermoutbodem: Meng de havermout, amandelmeel, honing en gesmolten kokosolie goed door elkaar tot een samenhangend mengsel.
  • Druk de gekozen bodem stevig aan in een springvorm (± 24 cm) en zet deze in de koelkast om op te stijgen.

Stap 2: De vulling maken

  • Klop de slagroom samen met de Klopfix en honing stijf.
  • Meng in een andere kom de Griekse yoghurt, kwark en vanillepoeder.
  • Spatel de opgeklopte slagroom voorzichtig door het yoghurtmengsel tot het een glad geheel is.

Stap 3: De fruitgelei maken

  • Doe de frambozen en bosbessen in een steelpannetje en verwarm ze op laag vuur. Laat het fruit zachtjes koken tot het sap vrijkomt.
  • Roer de honing of agavesiroop erdoor.
  • Meng de maïzena met het water tot een glad papje en voeg dit toe aan het fruitmengsel. Roer goed door en laat het kort koken tot het mengsel indikt.
  • Laat de fruitgelei afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 4: De taart samenstellen

  • Giet het kwarkmengsel op de bodem en strijk de bovenkant glad.
  • Je kunt de fruitgelei op twee manieren toevoegen: giet het helemaal over de bovenkant van de taart en strijk het glad, of maak er een marmerpatroon mee door de fruitgelei voorzichtig door de kwark te roeren met een lepel of spatel.
  • Zet de taart minimaal 4-5 uur in de koelkast (liefst een nacht) om op te stijgen.

Stap 5: Decoreren

  • Werk de taart af met een topping naar keuze, zoals vers fruit, pure chocolade of extra bosbessen en frambozen.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten