Een frisse, romige kwarktaart klinkt toch als de ultieme traktatie? Het beste nieuws: deze taart is zo gezond dat je hem zelfs als ontbijt kunt eten! Het goede nieuws: je kunt deze lekkernij ook maken op een gezondere manier, zonder gelatine en met voedzame alternatieven.
400gGriekse yoghurtbij voorkeur 10% vet voor een romige structuur. Je kunt ook yoghurt gebruiken, maar voor de stevigheid is het beter om kwark te gebruiken of een extra zakje Klopfix toe te voegen als je toch yoghurt gebruikt.
200gkwark
250mlslagroom
2zakjes Klopfix
75-100ghoning of een natuurlijke suikervervangerzoals erythritol of ahornsiroop
1tl Vanillepoederdeze heb ik gebruikt omdat je de mooie vanillepuntjes terug ziet of gebruik 1 tl vanille-extract
Voor de topping:
Vers fruitzoals aardbeien, blauwe bessen of kiwi
Optioneel: pure chocolade of een laagje zelfgemaakte vruchtencompote
Voor de fruitgelei:
150gframbozen
150gbosbessen
1el honing of agavesiroop
1tl maïzena
2el water
Instructies
Stap 1: De bodem maken
Voor de speculoosbodem: Verkruimel de speculooskoekjes fijn (bijvoorbeeld met een keukenmachine) en meng met de gesmolten kokosolie.
Voor de havermoutbodem: Meng de havermout, amandelmeel, honing en gesmolten kokosolie goed door elkaar tot een samenhangend mengsel.
Druk de gekozen bodem stevig aan in een springvorm (± 24 cm) en zet deze in de koelkast om op te stijgen.
Stap 2: De vulling maken
Klop de slagroom samen met de Klopfix en honing stijf.
Meng in een andere kom de Griekse yoghurt, kwark en vanillepoeder.
Spatel de opgeklopte slagroom voorzichtig door het yoghurtmengsel tot het een glad geheel is.
Stap 3: De fruitgelei maken
Doe de frambozen en bosbessen in een steelpannetje en verwarm ze op laag vuur. Laat het fruit zachtjes koken tot het sap vrijkomt.
Roer de honing of agavesiroop erdoor.
Meng de maïzena met het water tot een glad papje en voeg dit toe aan het fruitmengsel. Roer goed door en laat het kort koken tot het mengsel indikt.
Laat de fruitgelei afkoelen tot kamertemperatuur.
Stap 4: De taart samenstellen
Giet het kwarkmengsel op de bodem en strijk de bovenkant glad.
Je kunt de fruitgelei op twee manieren toevoegen: giet het helemaal over de bovenkant van de taart en strijk het glad, of maak er een marmerpatroon mee door de fruitgelei voorzichtig door de kwark te roeren met een lepel of spatel.
Zet de taart minimaal 4-5 uur in de koelkast (liefst een nacht) om op te stijgen.
Stap 5: Decoreren
Werk de taart af met een topping naar keuze, zoals vers fruit, pure chocolade of extra bosbessen en frambozen.