Go Back
griekse borek

Griekse Borek met Spinazie en Feta

Griekse borek, of zoals het in Griekenland bekend staat, spanakopita, is een heerlijk en veelzijdig gerecht dat perfect is als lunch, hapje of zelfs een lichte avondmaaltijd. Het combineert de rijke smaken van spinazie, feta en knapperig filodeeg tot een gerecht dat je keer op keer wilt maken. Hieronder deel ik mijn eenvoudige recept waarmee je deze Griekse klassieker in een handomdraai op tafel zet.
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 30 minutes
afkoeltijd: 5 minutes
Totaal: 55 minutes
Menugang: bijgerecht
Keuken: grieks
Zoekwoord: Borek

Benodigdheden

  • 1 pannenkoekenpan
  • 1 kwastje om in te vetten

Ingrediënt
 

  • 500 g verse spinazie
  • 200 g feta verkruimeld
  • 1 middelgrote ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eieren licht geklopt
  • 1 bosje dille fijngehakt (optioneel, maar geeft een heerlijke smaak!)
  • 6-8 vellen filodeeg ontdooid
  • 50 g roomboter gesmolten of olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Sesamzaadjes voor de garnering optioneel

Instructies

  • Was de spinazie goed en laat uitlekken. Verhit een grote koekenpan zonder olie en bak de spinazie kort tot deze geslonken is. Laat vervolgens goed uitlekken in een vergiet en druk het overtollige vocht eruit.
  • Verhit een beetje olie in de pan en fruit de ui en knoflook glazig.
  • Meng in een grote kom de spinazie, gefruite ui en knoflook, feta, eieren, dille, peper en een snufje zout. Zet dit even opzij.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Leg een vel filodeeg op een schoon werkblad en bestrijk het licht met gesmolten boter of olijfolie. Snijd het vel in de lengte doormidden zodat je twee lange stroken krijgt.
  • Plaats een eetlepel van de spinazie-feta vulling aan het uiteinde van een strook filodeeg. Vouw het deeg diagonaal over de vulling om een driehoek te vormen. Blijf het deeg in een driehoekige vorm vouwen tot je het einde van de strook bereikt. Herhaal dit met de overige stroken en vulling.
  • Leg de gevouwen boreks op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de bovenkant licht met boter. Bestrooi eventueel met sesamzaadjes.
  • Bak de boreks in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en knapperig. Laat iets afkoelen voordat je ze serveert.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten