Go Back
griesmeelcake

Griesmeelcake met Oranjebloesemwater

Op zoek naar een eenvoudig maar verfijnd dessert dat je smaakpapillen meevoert naar de zonnige keukens van het Midden-Oosten? Deze griesmeelcake met zonnebloemolie en oranjebloesemwater is precies wat je nodig hebt!
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 40 minutes
Totaal: 1 hour 20 minutes
Menugang: Appetizer, cake, Dessert
Keuken: turkish
Zoekwoord: cake

Benodigdheden

Ingrediënt
 

  • 1 kopje suiker
  • 1 kopje zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 1/2 kopje bloem
  • 1/2 kopje yoghurt ongeveer 125 ml
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 kopje oranjebloesemwater
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Geraspte kokos

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm in en bestuif licht met bloem of bekleed met bakpapier.
  • In een grote kom, meng het griesmeel, de bloem, de suiker, het bakpoeder, de baking soda en het zout.
  • In een aparte kom, klop de eieren los. Voeg de zonnebloemolie, yoghurt, oranjebloesemwater en vanille-extract toe. Meng goed.
  • Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten. Meng tot een glad beslag, maar overmix niet.
  • Giet het beslag in de voorbereide cakevorm. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt wanneer deze in het midden van de cake wordt gestoken.
  • Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster zet om volledig af te koelen.
  • Bestuif wat geraspte kokos of evt pistache eroverheen voor de decoratie

Tips

Voor een extra smaakvolle twist kun je de cake nasmeren met een eenvoudige siroop gemaakt van suiker, water en oranjebloesemwater. Breng 1/2 kopje suiker en 1/2 kopje water aan de kook tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur en roer 1-2 eetlepels oranjebloesemwater erdoor. Giet dit over de cake terwijl deze nog warm is, zodat de siroop goed wordt opgenomen. Decoreer daarna evt met extra kokos of pistache!
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten