Go Back
caramel

Hoe maak je Caramel? Makkelijk caramelrecept

Caramel is zo’n lekkernij die je overal in terugvindt: in taarten, ijsjes, chocoladerepen, of gewoon als saus over je favoriete toetje. Maar wist je dat je caramel heel makkelijk zelf kunt maken? In dit recept laat ik je zien hoe je de perfecte caramel maakt, zonder dat het mis kan gaan! Dit is het caramelrecept dat altijd lukt. Laten we snel beginnen!
Kooktijd: 5 minutes
Totaal: 10 minutes
Menugang: saus
Zoekwoord: caramel, karamel, saus

Benodigdheden

  • 1 pan

Ingrediënt
 

  • 200 gram witte suiker
  • 80 gram boter het liefst ongezouten, op kamertemperatuur
  • 120 ml slagroom
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • Een klein snufje zeezout

Instructies

  • Doe de suiker in een pan en zet de pan op een laag vuur. Roer niet, maar beweeg de pan af en toe. Je ziet de suiker langzaam smelten. Dit duurt een paar minuten, dus heb geduld. Wanneer de suiker helemaal gesmolten is en een mooie goudbruine kleur heeft, ben je klaar voor de volgende stap.
  • Als de suiker gesmolten is, voeg je de boter toe. Pas op, want de suiker kan flink gaan borrelen! Roer de boter goed door de gesmolten suiker totdat het helemaal is opgelost. Dit maakt de caramel lekker romig.
  • Als de boter helemaal gesmolten is, voeg je de slagroom toe. Het gaat weer flink bubbelen, dus blijf rustig roeren. Zodra alles goed gemengd is, voeg je de vanille-extract en een snufje zout toe. Het zout maakt de caramel nog lekkerder! Blijf roeren tot de caramel dikker wordt, dit duurt zo’n 3-5 minuten.
  • Haal de pan van het vuur zodra de caramel dik genoeg is. Laat de caramel een beetje afkoelen voordat je het in een glazen pot of bakje giet. Terwijl het afkoelt, wordt de caramel nog dikker, dus wees geduldig! Je kunt de caramel een paar dagen op kamertemperatuur bewaren of in de koelkast voor langere tijd.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten