Go Back
+ servings

Kip met Olijven en Friet uit Marrakech

Stel je een zonnige middag voor in een levendige Marokkaanse souk, waar kleurrijke kruiden en geurende specerijen in overvloed zijn. In een kleine, kronkelende straat vind je een bescheiden eetkraampje waar een oudere vrouw met een stralende glimlach haar geheime recept voor Marokkaanse kip met olijven en amandelen bereidt.
Voorbereiding: 30 minutes
Kooktijd: 1 hour 15 minutes
Totaal: 2 hours
Menugang: Main Course
Keuken: marokko, Mediterranean
Zoekwoord: kip uit oven, olijven
Porties: 10

Benodigdheden

Ingrediënt
 

  • 1 hele kip ongeveer 1,5 kg, in stukken gesneden
  • 2 grote uien in ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 bosje verse peterselie fijngehakt
  • 1 bosje verse koriander fijngehakt
  • 200 g groene olijven ontpit en gehalveerd
  • 50 g gebakken amandelen
  • 2 eetlepels Marokkaanse kipkruiden
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel saffraandraadjes geweekt in warm water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 ml kippenbouillon
  • Sap van 1 citroen
  • Zout naar smaak
  • 1 kg aardappelen geschild en in frieten gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng in een ovenschaal of tajine de kipstukken of hele kip met de Marokkaanse kipkruiden, kurkuma, gemberpoeder, paprikapoeder, zwarte peper, saffraanwater en zout. Laat dit minimaal 1 uur marineren in de koelkast (langer is beter, bijvoorbeeld een nacht).
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote ovenvaste braadpan of ovenschaal op middelhoog vuur.
  • Voeg de uienringen en fijngehakte knoflook toe en bak ze totdat ze zacht en goudbruin zijn.
  • Voeg de gemarineerde kipstukken toe en bak ze rondom goudbruin.
  • Voeg de fijngehakte peterselie en koriander toe aan de braadpan en roer goed door.
  • Voeg de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Dek de braadpan of ovenschaal af met een deksel of aluminiumfolie en plaats deze in de voorverwarmde oven.
  • Laat de kip ongeveer 45 minuten tot 1 uur bakken, of totdat de kip gaar en mals is. Controleer af en toe of er voldoende vocht in de pan is; voeg zo nodig meer bouillon toe.
  • Haal de braadpan uit de oven, verwijder het deksel of de folie, en voeg de gehalveerde olijven en het citroensap toe.
  • Zet de braadpan terug in de oven en bak nog eens 10-15 minuten zonder deksel, zodat de saus iets kan indikken.
  • bak ondertussen de amandelen in een koekenpan met laagje olie tot ze goudbruin en geurig zijn.
  • Strooi de gebakken amandelen over de kip vlak voor het serveren.
  • Verhoog de oventemperatuur tot 220°C
  • Meng de frieten met olijfolie en zout in een grote kom.
  • Spreid de frieten uit op een bakplaat in een enkele laag.
  • Bak de frieten in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze halverwege om voor een gelijkmatige garing.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten