Spoel de groenten af en snijd de ui door midden en rooster de groentes voor 30 min.
Als de groente gebakken is, ontvel je het en stop de groenten in een hakmolen en blend het goed met zout en peper.
Doe de bloem, gist, suiker en zout in een grote kom en meng goed.
Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en giet het lauwwarme water en de olijfolie erin.
Meng alles goed en kneed het deeg ongeveer 10 minuten met de hand of 5 minuten met een keukenmachine tot je een soepel en elastisch deeg hebt.
Vorm een bal van het deeg, leg het in een licht ingevette kom en dek het af met een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen, of tot het in omvang verdubbeld is.
Doe het gehakt, de fijngehakte tomaat, paprika, ui, knoflook, tomatenpuree, peterselie, paprika poeder, zout en peper (en eventueel chili vlokken) in een grote kom. Meng alles goed door elkaar zodat de smaken zich goed kunnen vermengen en laat een uurtje rusten in de koelkast.
Hak of pers de teentjes knoflook fijn.
Doe de mayonaise in een kom en voeg de fijngehakte knoflook en gedroogde oregano toe. Meng goed door elkaar.
Voeg 2-3 eetlepels water toe om de saus iets dunner te maken. Begin met 2 eetlepels en voeg meer toe als je een dunnere saus wilt. Meng goed tot je een gladde saus hebt.
Voeg zout naar smaak toe. Als je wilt, kun je ook een beetje citroensap toevoegen voor een extra frisse smaak.
Laat de saus minimaal 10-15 minuten staan zodat de smaken goed kunnen mengen. Dit kun je doen terwijl je de rest van je maaltijd voorbereidt.
Verwarm je oven voor op 220 graden Celsius.
Na het rijzen, verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en vorm er balletjes van.
Bestuif je werkblad licht met bloem en rol elk deegballetje uit tot een dunne, ronde lap van ongeveer 25 cm in diameter.
Verdeel een dunne laag van het gehaktmengsel over elk uitgerold deeglapje. Druk het mengsel goed aan zodat het stevig blijft zitten.
Leg de belegde deeglapjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 10-12 minuten, of tot het gehakt gaar is en de randen van het deeg knapperig zijn.