Go Back
+ servings
loubia

Loubia: Een Traditioneel Noord-Afrikaans Gerecht

Als je houdt van comfortfood dat tegelijkertijd voedzaam en vol smaak is, dan is loubia een gerecht dat je absoluut moet proberen. Deze stoofpot op basis van witte bonen is een klassieker uit de Noord-Afrikaanse keuken en geliefd vanwege zijn eenvoud, veelzijdigheid en hartige smaken. Of je nu een doordeweekse maaltijd nodig hebt of een indrukwekkend gerecht voor gasten, loubia kan het allemaal.
Voorbereiding: 5 minutes
Kooktijd: 30 minutes
5: 5 minutes
Totaal: 43 minutes
Menugang: avondeten
Keuken: marokkaans
Zoekwoord: bonen, bonenschotel, loubia
Porties: 6 porties

Benodigdheden

  • 1 pan

Ingrediënt
 

  • 250 g witte bonen gedroogd of uit blik
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 middelgrote ui fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 tomaten geraspt of fijngesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 wortel in plakjes
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder zoet of pittig
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel harissa optioneel, voor pit
  • 750 ml groentebouillon of water
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander of peterselie fijngehakt (voor garnering)
  • Citroenpartjes optioneel, om te serveren

Instructies

  • Als je gedroogde bonen gebruikt, laat ze een nacht weken in water. Kook ze vervolgens tot ze zacht zijn. Bonen uit blik kunnen direct gebruikt worden (even afspoelen).
  • Verhit olijfolie in een diepe pan. Bak de ui glazig, voeg knoflook toe, en laat dit even fruiten. Doe daarna de geraspte tomaten en tomatenpuree erbij en laat alles 5 minuten pruttelen.
  • Voeg de wortel, paprika en specerijen (komijn, paprikapoeder, kaneel, en harissa) toe en meng goed. Laat de specerijen even bakken om hun aroma’s vrij te laten komen.
  • Schenk de bouillon erbij, voeg de bonen toe, en laat het geheel ongeveer 30 minuten zachtjes koken totdat de saus indikt.
  • Breng op smaak met zout en peper. Garneer met verse koriander of peterselie en serveer met brood, couscous of rijst. Knijp eventueel wat citroensap over de loubia voor een frisse touch.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten