Deze mediterraanse quinoa salade zit boordevol voedzame ingrediënten en is omhuld met een aromatische mix van olijfolie en kruiden voor een explosie van smaak. Het is perfect als snelle maar gezonde lunch of als heerlijk bijgerecht.
2eetlepelsOlijfolie Dit is de basis van de dressing en het is het beste om extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit te gebruiken voor een betere smaak.
1eetlepelBalsamicoazijn + citroensap Een mix van balsamicoazijn en vers geperst citroensap geeft een pittige bite aan de dressing.
1eetlepelAgavesiroopof ahornsiroop – Dit voegt zoetheid toe om de scherpte in evenwicht te brengen.
1theelepelDijon-mosterd De mosterd voegt een scherpe smaak toe en helpt de dressing te emulgeren.
½ theelepelGedroogde oregano Als je geen oregano hebt kun je hier ook gedroogde basilicum of marjolein gebruiken.
1kleinTeentje knoflook Dit is optioneel maar wordt sterk aanbevolen. Vers gehakte of geplette knoflook geeft de beste smaak.
zout en peper naar smaak
Voor de salade
1bekerQuinoa gekookt volgens de instructies
1kan (400g)Kikkererwten uitgelekt en afgespoeld
Groenten Hier kun je creatief aan de slag. Ik heb pruimtomaatjes en een mix van gele en rode paprika gebruikt
½ rode uifijngehakt
100gOlijven Gebruik groene of zwarte olijven ontpit en in plakjes gesneden.
Verse kruiden Ik heb deze vegan quinoasalade gemaakt met een mix van verse basilicum en peterselie voor frisheid en extra smaak. Verse munt is een andere geweldige toevoeging.
Instructies
Meng in een kleine kom alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Zet apart terwijl je de salade klaarmaakt.
Meng in een grote mengkom de gekookte en afgekoelde quinoa, tomaten, paprika, ui, olijven, peterselie en basilicum.
Giet de bereide dressing over de salade. Meng alles goed om ervoor te zorgen dat de salade-ingrediënten gelijkmatig bedekt zijn met de dressing.
Laat de salade ongeveer 30 minuten in de koelkast staan voordat je hem serveert, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Deze stap is optioneel; je kunt het ook meteen serveren.
Tips
Door de quinoa een paar minuten in een droge pan te roosteren voordat je hem kookt, kun je de nootachtige smaak versterken.
Voel je vrij om andere mediterrane favorieten zoals komkommers of artisjokharten toe te voegen voor extra textuur en smaak.
Geroosterde pijnboompitten of geschaafde amandelen kunnen een heerlijke crunch aan de salade