Go Back

Pepernotencake met lekkere topping

Deze heerlijke pepernotencake is niet alleen superlekker, maar ook perfect om samen met kinderen te maken! De warme geur van speculaaskruiden en het plezier van het strooien met pepernoten maken het bakken tot een echt feest.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 1 hour
Totaal: 1 hour 30 minutes
Menugang: cake, Dessert
Keuken: nederlands
Zoekwoord: pepernotencake

Benodigdheden

  • 1 mixer
  • 1 cakeblik of springvorm

Ingrediënt
 

  • 200 g roomboter op kamertemperatuur
  • 150 g lichte basterdsuiker
  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 200 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 100 g pepernoten grof gehakt
  • 100 ml slagroom
  • 50 g mascarpone
  • 1 tl suiker
  • Chocolade pepernoten
  • Gewone pepernoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C (boven- en onderwarmte). Vet een cakevorm of springvrom in en bekleed deze met bakpapier of smeer in met boter.
  • Zeef de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en een snufje zout in een kom. Meng dit goed door elkaar en zet opzij.
  • Klop de zachte roomboter en basterdsuiker met een mixer licht en luchtig, ongeveer 3-4 minuten. Voeg één voor één de eieren toe en klop goed na elke toevoeging, totdat alles goed gemengd is.
  • Voeg het bloemmengsel in delen toe aan het botermengsel en mix op lage snelheid tot een glad beslag. Roer met een spatel voorzichtig de grof gehakte pepernoten door het beslag.
  • Giet het beslag in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 50-60 minuten gaar, of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en haal hem daarna uit de vorm om volledig af te koelen op een rooster.
  • Maak de mascarponetopping: Klop de mascarpone kort los in een kom. Klop in een andere kom de slagroom met de suiker stijf. Spatel voorzichtig de slagroom door de mascarpone tot een gladde, luchtige topping.
  • Bestrijk de afgekoelde cake met de mascarponetopping. Versier de bovenkant met chocolade pepernoten en gewone pepernoten voor een feestelijke uitstraling.
  • Snijd de cake in mooie stukken en serveer. Geniet van de rijke smaken en de heerlijke combinatie van zachte cake en knapperige pepernoten!

Tips

Tip: Wil je de cake nog feestelijker maken? Voeg wat sinaasappelrasp toe aan het beslag voor een frisse twist, of strooi wat geschaafde chocolade over de topping!
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten