Go Back
+ servings
turkse linzensoep

Recept voor Turkse Linzensoep (Mercimek Çorbası)

Als je ooit Turkije hebt bezocht of bekend bent met de Turkse keuken, dan weet je dat linzensoep, ook wel Mercimek Çorbası, een favoriet gerecht is. Het is een eenvoudig maar heerlijk gerecht dat zowel comfort als smaak biedt. Of je het nu als voorgerecht of hoofdmaaltijd serveert, deze soep is een voedzaam feest voor de smaakpapillen. In deze blog deel ik niet alleen een uniek recept, maar ook de geheimen achter de populariteit van deze soep in de Turkse cultuur.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 20 minutes
10 minutes
Totaal: 40 minutes
Menugang: bijgerecht
Keuken: Turkse
Zoekwoord: linzensoep, soep
Porties: 4 personen

Ingrediënt
 

  • 200 g rode linzen gewassen
  • 1 middelgrote ui fijngehakt
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • 1 aardappel in kleine blokjes
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 liter groentebouillon of water
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels boter
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Snufje chilivlokken optioneel

Instructies

  • Begin met het verhitten van een scheutje olie in een grote pan. Fruit de ui, wortel, aardappel en knoflook totdat ze zacht beginnen te worden, ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de tomatenpuree, komijn en paprikapoeder toe. Roer goed door zodat de kruiden en tomatenpuree de groenten bedekken.
  • Voeg de gewassen rode linzen en de groentebouillon toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep ongeveer 25-30 minuten zachtjes sudderen totdat de linzen en groenten volledig gaar zijn.
  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde, romige consistentie. Als de soep te dik is, kun je een beetje extra water of bouillon toevoegen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Smelt de boter in een klein steelpannetje. Voeg de gedroogde munt, paprikapoeder en eventueel chilivlokken toe. Laat het 1-2 minuten op laag vuur bakken totdat de boter heerlijk geurt.
  • Schep de soep in kommen, druppel de gekruide boter over de bovenkant, en garneer met verse peterselie. Serveer met een partje citroen en knapperig brood.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Recept voor Turkse Linzensoep (Mercimek Çorbası)
Amount per Serving
Calories
200
% Daily Value*
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten