Zet de oven aan op 175°C (boven- en onderwarmte) en vul je muffinvorm met papiertjes.
Zeef bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda en zout in een kom.
Mix in een andere kom de olie, suiker, eieren en vanille-extract tot het licht en romig is.
Voeg vervolgens de karnemelk, azijn en kleurstof toe.
Voeg het bloemmengsel toe aan het natte mengsel en mix kort tot een glad beslag.
Spatel daarna de gehakte pepernoten er luchtig door.
Verdeel het beslag over de 12 vormpjes (ongeveer ⅔ vol).
Bak ze 18–20 minuten, tot een prikker er schoon uitkomt.
Laat volledig afkoelen op een rooster.
Klop de boter en roomkaas romig. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix tot een gladde, luchtige frosting.
Meng tot slot het vanille-extract erdoor.
Spuit of smeer de frosting op de afgekoelde cupcakes. Werk af met wat pepernoten of kruimels bovenop.