Go Back
salade nicoise

Salade Niçoise: Een Klassiek Frans Recept

De Salade Niçoise is een iconisch gerecht uit de Franse keuken, specifiek afkomstig uit de stad Nice, gelegen aan de prachtige Franse Rivièra. Nice, bekend om zijn zonnige klimaat en mediterrane levensstijl, heeft een rijke culinaire traditie die sterk beïnvloed is door de nabijheid van de Middellandse Zee.
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 10 minutes
Totaal: 25 minutes
Menugang: Salad
Keuken: French
Zoekwoord: gezonde maaltijd, salade nicoise, tonijnsalade

Ingrediënt
 

  • 200 gram gemengde sla bijvoorbeeld rucola, veldsla en kropsla
  • 200 gram cherrytomaten
  • Gehalveerd 1 rode ui dun gesneden
  • 1 komkommer in plakjes
  • 150 gram haricots verts geblancheerd
  • 4 hardgekookte eieren gehalveerd
  • 200 gram tonijn in olijfolie uitgelekt en in stukken
  • 8 ansjovisfilets
  • 100 gram zwarte olijven bij voorkeur Niçoise olijven
  • 4 middelgrote aardappelen gekookt en in plakjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Verse basilicumblaadjes voor garnering

Voor de dressing

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Begin met het koken van de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
  • Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes.
  • Blancheer de haricots verts door ze kort te koken in gezouten water en vervolgens in ijswater te dompelen om de kleur te behouden.
  • Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze doormidden.
  • Snijd de cherrytomaten, komkommer en rode ui zoals aangegeven

Samenstellen van de Salade

  • Leg de gemengde sla op een grote serveerschaal.
  • Verdeel de cherrytomaten, komkommer, rode ui, haricots verts, aardappelen en olijven gelijkmatig over de sla.
  • Voeg de stukken tonijn en ansjovisfilets toe.
  • Plaats de gehalveerde eieren bovenop de salade.
  • Strooi de kappertjes over de salade en garneer met verse basilicumblaadjes.

Bereiding van de Dressing

  • Meng in een kleine kom de olijfolie, rode wijnazijn, Dijonmosterd en fijngehakte knoflook.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Klop de dressing goed door elkaar tot er een emulsie ontstaat

Tips

Serveren

  • Besprenkel de salade met de dressing vlak voor het serveren.
  • Serveer de salade Niçoise direct eventueel met een stuk knapperig stokbrood aan de zijkant.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten