Go Back
+ servings
tortilla espagnol

Tortilla Española

Een klassiek Spaans recept voor Tortilla Española, de iconische aardappelomelet met ui. Simpel, smaakvol en heerlijk zowel warm als koud. Perfect als tapas, lunch of lichte avondmaaltijd.
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 30 minutes
Totaal: 45 minutes
Menugang: dinner, lunch, tapas
Keuken: spaans
Zoekwoord: tortilla
Porties: 4

Ingrediënt
 

  • 6 middelgrote aardappelen vastkokend
  • 1 grote ui
  • 6 eieren
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • Zout naar smaak
  • Peper optioneel

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de ui in dunne ringen.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de aardappelschijfjes en uien toe. Bak ze langzaam gaar (ze mogen niet bruin worden), ongeveer 20-25 minuten. Roer af en toe.
  • Klop ondertussen de eieren los in een grote kom met een snuf zout (en eventueel peper).
  • Haal de aardappels en uien uit de pan met een schuimspaan en laat even uitlekken. Meng ze daarna door het eimengsel.
  • Giet het overtollige vet uit de pan, laat een klein laagje achter, en giet het mengsel terug in de pan.
  • Laat de tortilla op laag vuur ongeveer 8-10 minuten bakken tot de onderkant goudbruin is.
  • Leg een bord of deksel op de pan en draai de tortilla voorzichtig om. Laat de andere kant nog 5 minuten bakken.
  • Serveer warm, lauwwarm of koud.

Tips

  • Variatie: Voeg gebakken paprika, spinazie of chorizo toe voor een twist.
  • Tip: Laat de tortilla even afkoelen, hij snijdt mooier en de smaken komen beter tot hun recht.
  • Bewaren: Tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Tortilla Española
Amount per Serving
Calories
320
% Daily Value*
Fat
 
20
g
31
%
Carbohydrates
 
25
g
8
%
Protein
 
12
g
24
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten