Verwarm de melk tot lauwwarm (niet te heet, ongeveer 37°C).
Meng de gist met een beetje van de lauwe melk en een theelepel suiker. Laat het 5-10 minuten staan tot het begint te schuimen.
Zeef de bloem in een grote kom. Voeg de suiker en het zout toe en meng goed.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet daar het gistmengsel in.
Voeg de eieren, de gesmolten boter en de rest van de lauwe melk toe.
Meng alles goed door elkaar en kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het zacht en elastisch is. Dit kan met de hand of met een mixer met een deeghaak of keukenmachine.
Vorm het deeg tot een bal, leg het in een licht ingevette kom en dek het af met een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is, ongeveer 1 tot 1,5 uur.
Meng de bruine suiker en het kaneelpoeder in een kom.
Zorg dat de speculoos zacht is zodat het makkelijk smeerbaar is.
Als het deeg gerezen is, rol het dan uit op een licht bebloemd oppervlak tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik.
Smeer de sp[eculoos gelijkmatig over het uitgerolde deeg.
Strooi het suiker-kaneelmengsel gelijkmatig over speculoos vulling.
In plaats van het hele grote vierkant in één keer op te rollen, snijd je het eerst in rechte stroken van ongeveer 4 cm breed. Rol daarna elke strook afzonderlijk op, van de korte kant naar de lange kant. Dit zorgt ervoor dat je mooie, strakke speculoosbroodjes krijgt, die gelijkmatiger van formaat zijn en een nettere, elegantere vorm hebben. Zie hier.
Dek de kaneelbroodjes af met een plastic folie en laat ze nogmaals rijzen op een warme plaats, ongeveer 30-45 minuten, tot ze in volume verdubbeld zijn.
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
Bak de kaneelbroodjes in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn.
Meng roomkaas, boter, speculoospasta en poedersuiker. Bestrijk de warme broodjes en voeg optioneel koekkruimels toe.
Schep met een taartschep of opscheplepel voorzichtig de Speculoosbroodjes van de bakplaat of ovenschaal, ivm de hete suiker pak je het NOOIT met blote handen!
Zet nu je kop koffie of een kopje thee en geniet van deze zachte Speculoosbroodjes!