900grambloemik gebruik graag 500 g patentbloem + 400 g volkorenmeel
2zakjes droge gist14 gram totaal
2theelepels suiker
2theelepels zout
500mllauwwarm water
300gramvolle yoghurt
4eetlepels olijfolie
Instructies
Meng de gist, suiker en het lauwwarme water in een kommetje. Laat 5 minuutjes staan totdat het wat begint te schuimen. Dit betekent dat de gist actief is.
Doe de bloem en het zout in een grote mengkom. Voeg de yoghurt en olijfolie toe, en giet het gistmengsel erbij. Kneed het geheel in 8–10 minuten tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of in een keukenmachine met deeghaak.
Dek de kom af met een vochtige theedoek of plastic folie en laat het deeg op een warme plek een uur rijzen, tot het verdubbeld is in volume.
Verdeel het gerezen deeg in 14–16 gelijke bolletjes. Rol elk bolletje uit tot een ovale of ronde pita van ongeveer 0,5 cm dik. Laat ze nog zo’n 10 minuten rusten op een vel bakpapier.