Go Back
+ servings
oliebollen

Zelfgemaakte Oliebollen met Speculaas

Ben je klaar om dit jaar indruk te maken met je eigen oliebollen? Dit unieke oliebollenrecept voegt een frisse en kruidige variatie toe aan de traditionele versie. Met een vleugje sinaasappelrasp en speculaaskruiden maak je deze klassieke traktatie nog lekkerder. Of je nu je eigen draai aan oud en nieuw wilt geven of gewoon zin hebt in een heerlijk bakmoment, dit recept voor zelfgemaakte oliebollen is perfect voor elke feestelijke gelegenheid!
Voorbereiding: 15 minutes
1 uur: 30 minutes
Totaal: 1 hour 45 minutes
Menugang: Appetizer
Keuken: nederlands
Zoekwoord: appelbeignets, feestdag, oliebol, oud en nieuw, winter
Porties: 20 oliebollen

Benodigdheden

Ingrediënt
 

  • 500 gram bloem
  • 10 gram gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarme melk
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 100 gram rozijnen
  • Snufje zout
  • 1 liter zonnebloemolie
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng in een grote kom de bloem, gist, suiker en zout. Voeg de lauwwarme melk en het ei toe en roer tot een glad beslag ontstaat. Dit beslag moet dik en luchtig zijn.
  • Voeg de rasp van de sinaasappel en speculaaskruiden toe aan het beslag. Deze ingrediënten zorgen voor een unieke winterse variatie. Voeg optioneel de rozijnen toe voor extra smaak.
  • Dek de kom af met een schone doek en laat het beslag ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek, totdat het in volume is verdubbeld.
  • Verhit de zonnebloemolie in een diepe pan tot 180 graden Celsius. Gebruik een ijslepel of twee eetlepels om porties beslag voorzichtig in de hete olie te laten vallen. Bak de oliebollen in 5-7 minuten goudbruin. Zorg ervoor dat je ze regelmatig draait voor een gelijkmatige kleur.
  • Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met poedersuiker. Serveer ze warm voor de beste smaakervaring!
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten